• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

MK Grupa uzima franšizu Podravke i "izlazi" u EU

Izvor Tanjug

Proizvodi hrvatske Podravke mogli bi da se proizvode u Srbiji, u pogonima MK Grupe, ako uspeju višemesečni pregovori uprava dveju kompanija, , piše današnji "Jutarnji list".

 MK Grupa uzima franšizu Podravke i "izlazi" u EU Izvor: Ilustracija MONDO

Izvor: Ilustracija MONDO

Kako prenosi taj zagrebački dnevnik, pozivajući se na izvor blizak vrhu Podravke, o tome pregovaraju šef uprave te kompanije Zvonimir Mašić i vlasnik MK Grupe Miodrag Kostić.

Pregovori se, kako ističe isti izvor, ne odnose na vlasničko povezivanje Podravke i MK Grupe, već o poslovnom odnosu dveju kompanija.

Radi se o, kako se precizira, proizvodima iz Podravkinog portfolija konzervisane hrane, kao što su kiseli krastavci, pečena paprika, gulaš, pasulj i mesni doručak.

"Podravka je u poslednjih 10 godina, zabavljena, između ostalog, podilaženjem politici i pokušajem bivšeg menadžmenta da preuzme kompaniju njenim novcem, propustila da se adekvatno pripremi za ulazak Hrvatske u Europsku uniju", konstatuje "Jutarnji list".

Ta hrvatska kompanija zato sada traži način da svojoj proizvodnji obezbedi poziciju na tržištu zemalja CEFTA, na kojem su proizvodi iz EU, čiji je Hrvatska sada deo, zbog carina poskupeli i tako postali nekonkurentni potrošačima.

"Podravka, za razliku od Agrokora, nije organizovala vlastite proizvodne kapacitete na tržištu CEFTA pa sada razmatra mogućnost da ih unajmi od Kostića. To bi Podravkinoj proizvodnji, uz tržišta Srbije, Bosne i Hercegovine i Makedonije, šire otvorilo vrata tržišta bivših republika Sovjetskog Saveza, a posebno Rusije", dodaje se u tekstu.

"Jutarnji list" ističe, međutim, da iako Kostić već duže vreme najavljuje ozbiljnije investicije u hrvatsku privredu i dajući na znanje da na raspolaganju ima 100 miliona evra, i ciljajući na hrvatski turizam kao najunosniju ulagačku metu, o vlasničkom povezivanju Podravke i MK Grupe nije se razgovaralo.

"Razgovara se isključivo o poslovnom odnosu dveju kompanija na tržištima CEFTA, EU, Rusije i zemalja Zajednice nezavisnih država", kaže izvor iz Podravke.

"Podravka bi MK Grupi napunila proizvodne kapacitete, ali bi u toj poslovnoj saradnji Kostić mogao da ima korist i za svoju proizvodnju zato što Podravka može da mu ponudi distribuciju na svojih 17 tržišta koja pokriva, a srpskom tajkunu zanimljiv je poslovni iskorak u EU", dodaje "Jutarnji list".

Kostićeva MK Grupa, kako se napominje, u svom portfoliju od 36 kompanija ima šećerni biznis, bavi se poljoprivredom, ima mesnu industriju, trgovinu, bavi se turizmom i informatičkim tehnologijama.

Podravka je već demantovala ranije napise u hrvatskim medijima da pregovara o korporativnom udruživanju sa MK Grupom.

U saopštenju, Podravka je navela da ne pregovara s MK grupom "ni o kakvom obliku vlasničkog, odnosno korporativnog povezivanja ili udruživanja, već samo o mogućoj poslovnoj saradnji dve kompanije na nekim tržištima".

O eventualnim ishodima pomenutih pregovora, Podravka će, kako je navedeno, pravovremeno obavestiti javnost.

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

special image