• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Radulović: Zdravstveno osiguranje za sve

Izvor MONDO/Agencije

Ministarstvo privrede pripremilo je akcioni plan za 2014. i 2015. godinu, u kome se predlaže da svi građani Srbije imaju zdravstveno osiguranje, bez obzira na status, izjavio je resorni ministar Saša Radulović.

On je, na konferenciji za novinare, istakao da je takav akcioni plan deo strategije za razvoj preduzetništva i konkurentnosti, čiji je cilj popravljaje ukupnog poslovnog ambijenta.

Radulović je dodao da zdravstveno osiguranje ne bi trebalo da zavisi od toga da li poslodavac uplaćuje doprinose.

"Radićemo na tome da zdravstvene klnjižice budu overene za sve. Stav Ministarstva privrede je da svi treba da imaju zdravstveno osiguranje, bez obzira na status, samim tim što su građani Srbije", precizirao je ministar.

Ministarstvo privrede predložilo je i da Republički zavod za zdravstveno osiguranje (RŽO) direktno isplaćuje porodiljsko bolovanje, a Radulović je objasnio da nije dobra dosadašnja praksa da najpre poslodavac uplaćuje porodiljama naknadu, a da im nakon toga RŽO refundira troškove.

On je najavio i reforme u oblasti reformskog poslovanja i izvoza, kao i olakšavanje poslovanja preko Interneta.

Važna je, kako je istakao, i reforma inspekcijskih službi, a kao primer naveo je inspekcijsku službu za turizam, u okviru Ministarstva privrede, za koju je već doneta direktiva kako će se meriti rezultati rada.
Radulović je rekao i da fokus rada inspekicjskih službi treba da budu oni koji rade "na crno".

Radulović je izjavio danas da očekuje da će do kraja januara biti doneseni Zakon o privatizaciji i Zakon o stečaju.

Radulović je rekao da je vlada uputila predloge tih zakona u Skupštinu i da očekuje da će sledeće nedelje biti zakazana sednica parlamenta, na kojoj će se raspravljati o tim dokumetima.

Radulović je na pres konferenciji u Vladi Srbije, podsetio da je plan Ministarstva privrede bio da se ovi zakoni donesu do kraja 2013. godine, dodajući da kašnjenje sa njihovim usvajanjem unosi kašnjenje za neke dalje planove.

On je naveo da novi Zakon o privatizaciji nalaže punu odgovornost direktora, kao i da će značiti razvlašćenje političkih partija, kada je reč o nadzornim odborima i direktorima.

On je kazao da je bilo dosta otpora donošenju tog zakona i da je, "kako zakon nije prolazio vladu, rasla je neodgovornost direktora."

Ministar je kao primer naveo RTB Bor gde, kako je rekao, postoje velike opstrukcije u dostavljanju potrebnih podataka i omogućavanaje uvida u trošenje značajnog iznosa novca poreskih obveznika uloženog u to preduzeće.

Zakon o privatizaciji i Zakon o stečaju su ključni reformski zakoni za postavljanje preduzeća u restrukturiranju na zdrave noge i završetak privatizacije.

Radulović je rekao da su u Tranzicionom fonu predviđena sredstva za povezivanje radnog staža i isplatu zaostalih minimalnih zarada za radnike preduzeća u restrukturiranju, ali da se čeka usvajanje zakona o privatizaciji i stečaju.

On je najavio i da bi početkom februara trebalo da bude završen predlog zakona o javnim preduzećima i ocenio da postoji velika neodgovornost rukovodilaca u tom preduzećima.

"Početkom 2014. godine u postupak će ući i zakon o zanatstvu i zakon o zadrugarstvu", najavio je on.
On je rekao da se radi na tome da se registruju of-šor firme, koje predstavljaju veliki problem u bankarskom i privrednom sistemu Srbije.

"Sve of-šor firme koje posluju u Srbiji treba da budu registrovane,kako bi se znalo ko su njihovi vlasnici", rekao je Radulović i dodao da uglavnom iza takvih firmi stoje građani Srbije.

On je naglasio da budžet za 2014. ne predviđa nove subvencije, ali da će svi ugovori koji su potpisani pre rekonstrukcije Vlade biti poštovani.

Radulović je, odgovarajući na pitanje da li biti odobrene garancije za smederevsku Železaru, rekao da je "Ministarstvo privrede protiv davanja garancija".

Na pitanje kako teku razgovori sa Simpom, Radulović je rekao da u toj kompaniji "još nisu završili posao koji je trebalo da završe".

"Jedno je završiti procenu fer tržišne vrednosti imovine, a drugo je dopuniti 'ličnu kartu', nakon čega ćemo moći da završimo restrukturiranje kao što je planirano", rekao je Radulović, dodajući da postoje veliki otpori.

Na pitanje da li postoji rokovi u kojima Simpo mora da završi taj posao, Radulović je odgovorio da svi znaju koju su to rokovi i da su oni vrlo kratki.

Radulović je danas izjavio da je ministarstvo privrede u 2013. godini ostvarilo budžetske uštede od 4,6 milijardi dinara, od čega se najveći deo sredstava, 3,6 milijardi dinara, odnosio na subvencije.

Ukupan budžet Ministarstva privrede za 2013. godinu iznosio je 31,6 milijardi dinara, od čega je utrošeno 27 milijardi dinara, naveo je Radulović, na konferenciji za novinare u Vladi Srbije.

On je precizirao da se na subvencijama za javna preduzeća uštedelo 375 miliona dinara, a za privatna preduzeća 1,7 milijardi dinara.

Ministar je danas govorio i o predloženom zakonu o radu. On je rekao da je u interesu svih zaposlenih i da neće doprineti smanjivanju plata.

Radulović je rekao da je taj zakon ključan za privredni rast i da ne može da se pravi samo za zaposlene u javnom sektoru, već za sve ljude.

"Zakon se ne može praviti za javni sektor, pa primenjivati na mikro i mala preduzeća," rekao je Radulović, na konferenciji za novinare u Vladi Srbije.

On je dodao da niko nije protiv sindikata i da oni treba da se vrate u pregovore o tom zakonu.
Prema njegovim rečima, neophodan je socijalni dijalog koji može da se odvija u radnoj grupi i u javnoj raspravi, podsetivši da su sindikati izašli iz radne grupe, a potom i iz javne rasprave.

"Zakon o radu mora da prođe," rekao je Radulović i ocenio da će ukoliko se to ne desi, cenu plaćati svi građani Srbije.

Radulović je rekao i da je predloženi zakon dobar i da svaka odredba ima svoje razloge, koji su u interesu svih zaposlenih.

On je podsetio i da je zakon o radu pripremalo Ministarstvo rada, a da je Ministartsvo privrede učestvovalo u tome, jer je taj zakon od ključne važnosti za privredu.

Komentari 3

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Aleksandar

Konacno i ovaj ministar da kaze nesto sto bi se svidelo gradjanima. Mora da ga je Vucic naucio kako da uskladi "ritam" , jer ipak, blize se izbori.

Simson

Gospodine Ministre u privredi, ako te interesuje zdravstveno osiguranje procesljaj malo po netu i procitaj kako je to u Svajcarskoj. U Svajcarskoj ima zdravstvenih osiguranja mali milion, od Zeneve (francuski deo CH do Ticina italijanski deo CH), oni su ti koji placaju porodiljsko,i sve ostalo sta je potrebno. Svaki gradjanin Svajcarske je zdravstveno osiguran i kod njih nema zdravstvenih knjizica. Drzava sa placanjem nema nikakve veze, oni samo vode sistem u zdravstvu. Takav sistem treba da se uvede u Srbiji, samo sto to nebi moglo da funkcionise zbog korupcije, a i narod sam nema veru u takvo nesto.

realista

G.ministra inace podrzavam,ali ovo je pogresno,jer koliko para,toliko i muzike.I sada se predugo ceka na operacije katarakte,kuka i druge usluge...

special image