• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Sindikati: Radulović nas prebojava, tražimo osudu

Izvor MONDO/Agencije

Savez samostalnih sindikata Srbije i Ujedinjeni granski sindikati Nezavisnost uputili pismo državnom vrhu i poslanicima.

Oni traže da "najoštrije osude" zahtev ministra privrede da javna preduzeća dostave broj sindikalniih organizacija pregledom spiska članova.

Kako navode, takav zahtev predstavlja kršenje osnovnog prava zaposlenih i zadiranje u autonomiju sindikata.

Predstavnici sindikata navode da su "zgroženi najnovijim postupcima ministra privrede" i pozivaju predsednika Republike Tomislava Nikolića, predsednika Skupštine Nebojšu Stefanovića, premijera Ivicu Dačića, prvog potpredsednika Vlade Aleksandra Vučića, ostale ministre u Vladi, državne sekretare i pomoćnike ministara, kao i narodne poslanike, "da se odmah, javno izjasne o postupcima i radu Radulovića i da ih najoštrije osude".

U pismu koje su potpisali predsednici ta dva sindikata Branislav Čanak i Ljubisav Orbović, navodi se da je Ministarstvo privrede uputilo dopis poslovodstvu javnih preduzeća Srbije sa zahtevom da, u okviru poslovnih planova za 2014. godinu dostave posebno obaveštenje u kome će, između ostalog, biti sadržan broj sindikalnih organizacija koje postoje u preduzeću, sa pregledom spiska članova po pojedinim sindikatima, kao i da je uz poslovni plan za 2014. godinu obavezno i da se dostavi primerak Kolektivnog ugovora.

U pismu sindikati navode da je "nedopustivo i skandalozno kršenje osnovnog ljudskog i ustavnog prava na slobodu organizovanja, kao i konvencija MOR-a, naročito Konvencije broj 87, Evropske socijalne povelje i osnovnih evropskih civilizacijskih normi i tekovina".

"Da li je to pokušaj ili privid da pojedinac, pa bio to i ministar, u 21.veku sve članove sindikata, obeleži 'trakom oko ruke'?", pitaju se sindikati.

Navode i da takav zahtev ministarstva predstavlja kršenje osnovnog prava zaposlenih, zadiranje u autonomiju sindikata, kao i da krajnje nekorektnim izjavama, lažima i intrigama predstavlja pretnju, ne samo sindikatima već demokratiji u Srbiji, već i pretnju evropskom putu Srbije".

"Moramo da naglasimo, dok Radulović vodi lični rat protiv radnika Srbije, privreda dalje tone, a bez rezultata ostaju napori ostalih članova Vlade, naročito prvog potpredsednika, da se pokrene razvoj Srbije i iskorene anomalije u društvu", navode sindikati.

Sindikati kritikuju Radulovića tvrdeći da se on "prepotentno meša u nadležnosti drugih ministarstava i pokušava da se potcene, degradiraju, omalovaže drugi članovi Vlade, te da se nametne utisak da je on, i njegov tim, najsposobniji, najbolji i jedini ekspert za sve oblasti života u Srbiji".

"Da li nam je onda potrebno Ministarstvo rada, zapošljavanja i socijalne politike, Ministarstvo zdravlja i

Ministarstvo finansija, a uskoro i druga ministarstva. Na žalost, izostaju reakcije, ili su blage, drugih ministara na ovo mešanje, pa se opravdano pitamo da li je to priznanje nadmoći ministra privrede ili svest o tome da je sa njim bolje izbeći konfrontaciju", navodi se u pismu.

Savez samostalnih sindikata Srbije i UGS Nezavisnost podsećaju da su članice Međunarodne konfederacije sindikata i da će o dopisu ministra i njegovim izjavama obavestiti sve institucije Evropske unije, počev od Evropske komisije, evropskog parlamenta i evropskog Socijalno ekonomskog saveta, kao i MOR-a.

Komentari 3

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

enina

ako nece da podnese ostavku? sta cemo da radimo zbog zakona o radu? on ne bi smeo da radi,to rade ministarstvo za zaposljavanja i rad,ministarstvo socijalna pitanja,a ne privrede sta ce on da napravi zakon o radu,to nije dobro..to nije u redu za ministra privrede to ne sme da radi,to radi krkobabic a ne radulovic

DDD

Mnogo se sindikat brine za radnike. Ne mogu da se pomire da po novom zakonu za nerad ne mogu da primaju plate a kao stite radnike.STOP NERADU

Coombo

avetinja. ne bi me cudilo da sve ovo radi samo da bi se otarasio nekog radnika u sopstvenom preduzecu.

special image