Da li životinje mogu da predosete zemljotres

Prvi pisani dokument o reakciji životinja na zemljotres datira iz 373 godine p.n.e. Nekoliko dana pre nego što će grčki grad Heliki nestati nakon zemljotresa i cunamija, svoja staništa napuštali su pacovi, zmije, lasice, stonoge, mravi.

25
A- A A+

Kažu da je zemljotres prirodna katastrofa koja ne može da se predvidi. Međutim, postoje priče o tome da se životinje čudno ponašaju uoči zemljotresa.

Da li je to istina ili ne, pitali smo veterinara, s obzirom na to da je poslednjih nekoliko dana zabeleženo podrhtavanje tla u Makedoniji, ali osetili smo i mi.

"Naučnici koji izučavaju ponašanje životinja posebno su obratili pažnju na one koje žive u seizmički aktivnim delovima sveta i utvrdili su da je dobar deo priča o životinjama, koje danima, pa i nedeljama pre zemljotresa, menjaju svoje ponašanje, na nivou anegdota", rekao nam je doktor veterine Ivan Janković.

"Dvojica američkih naučnika tvrde da životinje mogu da predosete zemljotres jačine od 3,5 do 5 stepeni Rihterove skale i da je procenat sigurnosti predviđanja oko 80 odsto. Svoja istraživanja su potkrepili podacima da je od 1983. do 1985. godine, u predelu zaliva San Hoze, nekoliko dana pre zemljotresa, u lokalnom listu koji ima rubriku za izgubljene i nađene ljubimce, prijavljen veliki broj životinja koje su pobegle od svojih vlasnika. Ostatak naučne zajednice se ne slaže sa ovako visokim stepenom sigurnosti za predviđanje seizmičkih aktivnosti i ne vidi povezanost između ove dve pojave."

Čime bi, kojim čulima, životinje uopšte mogle da predosete zemljotres?

"Vibracije tla mogu da osete životinje koje imaju eho lokatore, kao što je slučaj kod slepih miševa, morskih sisara, nekih gmizavaca i insekata, osetljive na talase određene frekvencije, koji prethode zemljotresima.

S obzirom na to da se takva vrsta organa nije tokom evolucije razvila ni kod jedne životinjske vrste koja živi u delu planete koji obiluje seizmičkim aktivnostima, naučnicima nije preostalo ništa drugo nego da se vežu za četiri postojeće pretpostavke:

1. Životinje mogu da čuju, osete zvuk određene frekvencije koji prethodi glavnom udaru.

2. Može da ih uznemiri povećana koncetracija gasova koji na površinu izlaze usled pomeranja tla.

3. Reakcija životinja, pa i naših kućnih ljubimaca, na neobično ponašanje drugih životinja – napuštanje skrovišta bez straha od ljudi ili predatora, napuštanje košnica i slično.

4. Električna pražnjenja nastala trenjem tektonskih ploča - posebno interesantno ponašanje nekih slatkovodnih i morskih organizama (rečni som, morski psi) koji imaju receptore za detekciju suptilnih promena u električnom polju koje ih okružuje.

Još jedna teorija je u poslednje vreme postala interesantna, a tiče se čula koje ribama i pticama pomaže da se orijentišu u odnosu na magnetno polje planete. I ribe i ptice su pokazale promene u ponašanju neposredno pre zemljotresa, ali su naučnicima posebno bile interesantne takozvane magnetotaktičke bakterije, što je pokazalo da jednoćelijski organizmi reauguju na seizmičke aktivnosti."

Dakle, da ne gledamo ovih dana u naše kuce i mace jer, ipak, ne mogu da nas upozore na zemljotres?

"Uvek treba da posmatrate svoje kućne ljubimce i trudite se da razumete njihovo ponašanje. Tako ćete bolje shvatiti njihove želje i potrebe."

Najnovije i najzanimljivije vesti iz sveta zdravlja, kulture, muzike, filma, lifestyle, putovanja i seksualnosti pratite na našoj Facebook stranici - MONDO Zabava, kao i na Twitteru @Mondo_zabava.

Sve vesti