• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Tabaković: Štediše Univerzal banke zaštićene

Izvor mondo.rs

Štedni ulozi i svi depoziti Univerzal banke do 50.000 evra su osigurani po zakonu i nema razloga za brigu i nervozu, rekla je guvernerka NBS Jorgovanka Tabaković.

Posle oduzimanja dozvole za rad Univerzal banci, guvernerka Narodne banke Srbije Jorgovanka Tabaković rekla je za RTS da su svi štedni ulozi i depoziti do 50.000 evra osigurani po zakonu i da nema razloga za brigu i nervozu.

Tabakovićeva je podvukla da studentske stipendije i krediti neće kasniti i da će biti isplaćivani preko banke isplatioca koju bude odredila Agencija za osiguranje depozita, koja je sada, po zakonu, administrator Univerzal banke.Tvrdi i da u prvom trenutku nema straha za 434 zaposlena u toj banci, ali priznaje da je situacija naprijatna.

Prema njenim rečima, najverovatnije će nova banka isplatilac biti Poštanska štedionica.

"Svi depoziti i štedni ulozi do 50.000 evra su zagarantovani. Svi oni koji su pristajali svesno na namerno uvećane kamate na štednju, što je bilo sakriveno i od Narodne banke, gde su se štedni ulozi plaćali i kad se razroče posle šest meseci, kao da su oročeni na dve ili pet godina, oni koji su se kockali neka sada sami snose teret", rekla je Tabakovićeva.

Guvernerka NBS navodi da se sa problemima Univerzal banke, prve privatne banke u kojoj država reaguje, bave više od godinu i po dana.

Na pitanje zbog čega je banci oduzeta dozvola, Tabakovićeva je rekla da je to urađeno zato što je potpuno neočekivano došlo do "verovatno naručenog teksta u Novostima, da će banka bankrotirati".

"Posle tog teksta je došlo do toga da se u roku od dva dana podigne tri miliona evra štednje. Bilo je očigledno da neko iz banke pokušava da izvuče ono što se zove živ i zdrav novac, a da se na državu prebaci sav teret", kaže Tabakovićeva.

Kako kaže, kod Univerzal banke su postojali pokazatelji loše kapitalne adekvatnosti, a NBS je sve pokušala. "Imali smo strpljenja za sve moguće akcionare koji su pokazivali volju da je dokapitalizuju, ali se sve svelo na priču i obećanja", navodi Tabakovićeva.

Tabakovićeva odbija da komentarište spekulacije da je Univerzal banci dozvola oduzeta jer je vlasnički povezana sa Miroslavom Miškovićem.

"Neću da ulazim u te spekulacije, ja se bavim zakonom, ponašam se jednako prema svakoj banci, a sada ih ima dobrih i zdravih 29, i apsolutno me ne zanima ko su njeni akcionari, ali me zanima da li su akcionari odgovorni u odnosu prema banci ili je iscrpljuju", kaže Tabakovićeva.

Guvernerka centralne banke ističe da finansijska stabilnost ne zavisi od jedne pojedinačne institucije.

"Upravo zbog ostalih dobrih i zdravih banaka ne smemo da dozvolimo da se državi pravi šteta, a da se sredstvima štediša i deponenata daju sumnjivi krediti onima koji su veliki broj banaka u ovoj državi doveli u nezavidan položaj, ali to će već biti posao drugih organa, kojima ćemo mi pružiti pomoć da to utvrde", kaže Tabakovićeva.

"Srbija poželjno mesto za ulaganje"

Komentarišući navode pojedinih ekonomista da je suviše optimistična njena ocena da izbori i snižen kreditni rejting neće ugroziti finansijsku stabilnost i vrednost dinara, guvernerka odgovara da tu ocenu temelji na trenutnosti ocene stanja tog kreditnog rejtinga.

"Kreditni rejting je snimak stanja jednog trenutka kao kad đak dobije ocenu na kraju prvog razreda dobije trojku. Ko mu osporava mogućnost da već na polugođu ili na kraju drugog razreda dobije ocenu pet, ako bude učio, odnosno sproveo sistemske, neophodne i dugo odlagane reforme koje će već sada zainteresovanim investitorima pokazati da Srbija jeste mesto poželjno za ulaganje", objasnila je Tabakovićeva.

Govoreći o dinaru, čija vrednost pada od početka godine, guvernerka NBS podseća da je Srbija otvorena mala ekonomija koja deli sudbinu svetskog finansijskog sistema.

"Srbija reaguje na svako pomeranje koje se dešava u Americi, izazavano reakcijama federalnih rezervi, ali i svim onim što se sezonski dešava u nabavci deviza ovde u Srbiji", kaže Tabakovićeva.

"Mi ćemo sa svoje strane pratiti sve te uticaje, reagovati na njih, da ne dolazi do krupnih oscilacija. Ja ne mogu da garantujem ništa, jer niko danas ne može da garantuje ono što ne zavisi od njega, ali ono što zavisi od NBS i Izvršnog odbora, sve ćemo učiniti i sprečiti da od tih oscilacija gube građani, privreda i država", zaključuje guvernerka, a prenosi RTS.

Komentari 4

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

bibic sid

A sta ce biti sa nama koji imamo preko 50000 eura na orocenoj stednji

Vlasta

A sta raditi sada kada se u porodici dogodio smrtan slucaj a sve pare u univerzal banci...

PEĐA

Jorgovanka nas je održala! Njojzi hvala! Fuj!

special image