• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Stečaj u Univerzal banci, isplate u Štedionici

Izvor Beta

Privredni sud u Beogradu danas je pokrenuo stečajni postupak u Univerzal banci kojoj je oduzeta dozvola za rad, objavila je Agencije za osiguranje depozita.

Kako se navodi u saopštenju, Agencija za osiguranje depozita će deponentima Univerzal banke od 4. feburara isplaćivati osigurane depozite preko poslovne mrežze Poštanske štedionice.

Deponentima čiju su depoziti osigurani u skladu s odredbama Zakona o osiguranju depozita, ispaćivaće se depoziti do osiguranog iznosa do 50.000 evra za njihovu ukupnu štednju (uvećanu za kamatu) i umanjenu za iznos njihovih dospelih obaveza prema Univerzal banci.

Isplata osiguranog iznosa depozita obavlja se za dinarske depozite u dinarima, a za devizne u evrima. Za depozit položen u drugim stranim valutama isplata se, takođe, vrši u evrima, a obračunava se prema paritetu te valute u odnosu na evro na dan otvaranja stečajnog postupka.

Kako navodi Agencija za osigiranje depozita, deponentima se isplaćuje neto iznos depozita, odnosno iznos umanjen za njihove obaveze prema Univerzal banci, koje su dospele zaključno sa 3. februarom.

Ukoliko su potraživanja veća od 50.000 evra, za razliku do punog iznosa potraživanja će izvršiti prijavu potraživanja iz stečajne mase Univerzal banke, navodi se u saopstenju i dodaje da će u narednim danima biti objavljene i informacije o preuzimanju sadržaja u Univerzal banci.

Narodna banke Srbije oduzela je u petak, 31. januara, dozvolu za rad Univerzal banci iz Beograda, uz obrazloženje da je to urađeno radi zaštite interesa deponenata i očuvanja stabilnosti finansijskog sistema Srbije.

PO PENZIJE U POŠTANSKU ŠTEDIONICU

Kako se navodi u saopštenju, RFPIO je danas obavešten o odluci Narodne banke Srbije da je Univerzal banci Beograd oduzeta dozvola za rad.

Fond je trebalo da isplati penzije i novčane naknade za ukupno 6.422 korisnika na tekuće račune u Univerzal banci Beograd.

Banka Poštanska štedionica će, kako se dodaje, na osnovu podataka koje je dostavio Fond, svakom korisniku otvoriti poseban račun preko kog će se na šalterima Banke Poštanske štedionice izvršiti isplata.

Fond PIO navodi da će penzioneri samostalnih delatnosti dobiti celu januarsku penziju 5. februara, vojni i poljoprivredni penzioneri 6. februara, dok će penzioneri iz kategorije zaposlenih prvi deo penzije za januar primiti 11. februara.

Korisnici moraju lično da podignu svoje penzije na šalterima Banke Poštanske štedionice. Ovlašćena lica po tekućim računima korisnika penzija neće moći da podignu penzije zbog različitih matičnih brojeva u sistemu i na ličnoj karti.

Fond PIO navodi da će korisnici prava, na ovaj način moći da podignu samo novčanu naknadu za mesec januar 2014, a da su u obavezi da najkasnije do 10. februara ove godine dostave Fondu ovlašćenje druge poslovne banke o otvorenom tekućem računu, ili kopiju lične karte sa adresom, ukoliko se opredele za isplatu na kućnu adresu.

Fizička i pravna lica kojima je isplaćivana obustava iz penzije na tekući račun kod Univerzal banke, trebalo bi da se hitno obrate Fondu radi dostavljanja nove partije tekućeg računa koji je otvoren kod druge banke, radi realizacije obustave.

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

special image