Tanjug

U "građanskom bloku" Nova DS, LSV, ZZS, DZVM...

Autor:

U prostorijama LSV u Novom Sadu na sastanku stranaka građanske orijentacije, postignut dogovor da Boris Tadić bude na čelu koalicije.

11
A- A A+

U Novom Sadu je upravo formiran blok koji će na izborima predvoditi Boris Tadić, a koji čine čine Nova demokratska stranka, LSV, ZZS, Ugljaninov blok, DZVM i Zeleni, a na čijem čelu će biti Boris Tadić, javlja "Blic".

Nekadašnji predsednik Srbije Boris Tadić izjavio je večeras da je cilj formiranja novog građanskog bloka u Srbiji da se mobiliše milion birača koji sad nemaju za koga da glasaju i nudi im opciju za građansku, dobro uređenu, evropske Srbije, a stanje političke scene Srbije oceniom kao "loša vlast, još gora opozicija.

Principi su definisani, bitno je da nemamo hipoteku loših stvari iz prošlosti i imamo jasnu viziju kojim putem Srbija treba da ide, rekao je Tadić u emisiji "Jedan na jedan" na RTV Vojvodine.

Na pitanje da li je spreman na razgovore sa naprednjacima o učešću u budućoj vladi, ako je SNS spremna na suštinske reforme, Tadić je potvrdno odgovorio.

Tačno je, kao i jednako sa svim ostalim strankama, ne samo naprednjacima i sa LDP, i sa DS, naravno i svim drugim, rekao je.

Na konferenciji za štampu održanoj posle sastanka zamenik predsednika LSV Bojan Kostreš rekao je da su lideri nekoliko stranaka postigli konsenzus o potrebi formiranja građanskog bloka koji će, između ostalih, činiti Nova demokratska stranka u osnivanju, Liga socijaldemokrata Vojvodine i Zajedno za Srbiju.

Izvor: TANJUG

Na konferenciji za novinare Kostreš je rekao da je na današnjem sastanku postignuta saglasnost o svim važnim principima delovanja moguće koalicije, a to su ekonomski oporavak, evropske integracije i primena Briselskog sporazuma, regionalizacija i decentralizacija, poštovanje ljudskih i manjinskih prava.

Kostreš je ocenio da će građanski blok biti prava politička alternativa Srpskoj naprednoj stranci i ostalim strankama vladajuće koalicije.

Dodao je da će ubrzo biti nastavak razgovora lidera stranaka koje će potencijalno činiti građanski blok.

Prema njegovim rečima, Bošnjački blok koji predvodi SDA Sandžaka, obaviće dodatne konsultacije o svom učešću u građanskom bloku.

"Potpuni sam optimista da ćemo u narednih nekoliko dana formirati građanski blok", rekao je Kostreš.

Prema njegovim rečima, LDP je obavestio učesnike sastanka da nije zainteresovan za razgovore i da ne želi da učestvuje u formiranju takvog bloka.

Funkcioner stranke Zajedno za Srbiju Srđan Srećković saopštio je da očekuje da u "rekordno kratkom" roku bude usvojena izborna platforma i lista tog bloka koja će animirati veliki broj neopredeljenih birača i dovesti do stvaranja ravnoteže na političkoj sceni.

"Danas smo vodili veoma uspešne razgovore koji su novost na političkoj sceni Srbije. Nismo krenuli od brojeva, rejtinga, mandata već od potrebe da definišemo novu razvojnu politiku koja će za cilj imati bolji život. Napravili smo prvi i, ubeđen sam, odlučujući korak u formiranju programske koalicije", saopštio je Srećković.

Sastanak predstavnika stranaka počeo je oko 12.00 i održan je u prostorijama LSV u Novom Sadu.

Na sastanku su bili predstavnici Nove demokratske stranke, koju će predvoditi Boris Tadić, a uz njih predstavnici Zajedno za Srbiju, Zajedno za Vojvodinu, Zelene ekološke partije, Hrvatske nezavisne liste, Demokratske zajednice vojvođanskih Mađara, Slovačke stranke i Stranke demokratske akcije Sandžaka.

Nenad Čanak je predsednik LSV, a Boris Tadić je bivši predsednik Demokratske stranke i Srbije, koji je istupio iz DS-a i najavio da će osnovati Novu demokratsku stranku.

Tagovi:

Povezano

Sve vesti
youtube/mondomondo rss
Mondo svudaMobilna verzija
Info
Sport
Zabava
Magazin
MobIT
Servisi
© 2005-2019 Mondo. Sva prava zadržana.