Novi haos u Tuzli, više od 100 povređenih

Autor:

Posle celodnevnih okršaja policije i više hiljada demonstranata u Tuzli protest za danas završen. Policija potisla demonstrante. Povređeno oko 130 ljudi, najviše policajaca.

35
A- A A+

Situacija u Tuzli, nakon eskalacije sukoba policije i demonstranata, u četvrtak uveče je normalizovana i pod kontrolom je, javljaju mediji iz BiH.

Protesti su završeni nakon što je policija rastjerala demonstrante.

Policijske snage su još na području oko zgrade Vlade Tuzlanskog kantona.

Kako javlja dopisnica Agencije Fana iz Tuzle, saobraćaj se polako normalizuje.

U Službu hitne medicinske pomoći Tuzla do 20 sati primljena su 102 policajaca koji su zadobili teške povrede,  kazao je za Agenciju Fena Adis Nišić, portparol Doma zdravlja Tuzla, prenosi "Dnevni avaz".

Objasnio je da se radi o teškim povredama, kontuzijama, prelomima, i da su neki pacijenti prebačeni i na Univerzitetski klinički centar Tuzla.

Takođe je u Hitnoj službi primljeno i 28 civila s lakšim povredama.

Dodao je da se kod ostalih koji su primljeni u Službu hitne pomoći radi o lakšim povredama koje su nastale usled bacanja suzavca ili udaraca tvrdim predmetom.

Izvor: YouTube

Situacija na demonstracijama u Tuzli, na kojim je broj okupljenih građana danas popodne narastao na oko 3.000 u jednom je trenutku bila izmakla kontroli.

Specijalna policija Ministarstva unutrašnjih poslova Tuzlanskog kantona, nakon što je dobila dodatno pojačanje, suzavcem je rasterivala demonstrante.

Novinari i snimatelji koji izveštavaju s lica mesta, pobegli su bili u podrum zgrade i nisu u mogućnosti da prate razvoj situacije.

Premijer Federacije BiH Nermin Nikšić, povodom aktuelne situacije u Federaciji
BiH, zakazao za večeras u zgradi Vlade FBiH u Sarajevu, hitan sastanak na koji su pozvani zvaničnici bezbednosnih i policijskih službi, premijeri i tužioci kantona.

Iz MUP-a Tuzlanskog kantona je saošteno da su na području naselja Slatina u Tuzli demonstranti masovno pljačkali radnje i objekte.

"Ovo više nisu protesti, to su masovne pljačke. Policija je definitivno odlučila da ovakvim neredima stane na kraj" kazao je za Agenciju Fena portparol Ministarstva unutrašnjih poslova Tuzlanskog kantona Izudin Šarić.

Objasnio je da su, nakon što su neki od demonstranata počeli masovno da pljačkaju trgovinske radnje i objekte, službenici Uprave policije MUP-a Tuzlanskog kantona preduzeli sve zakonom predviđene mere u cilju uspostavljanja normalizacije stanja.

Dopisnica Agencije Fena iz Tuzle potvrdila je da je opljačkana robna kuća "Omega".

Ranije večeras su održani i pregovori policije s demonstrantima, a policija je navodno obećala puštanje uhapšenih na slobodu.

Na ulicama su goreli kontejneri, a građani su udaranjem u šerpe stvarali buku.

Tokom pregovora policije i predstavnika demonstranata, javljaju sarajevski mediji, na ulicama Tuzle vladalo je primirje.

U međuvremenu, protesti su se proširili i na druge gradove, pa se tako u Sarajevu ispred kantonalne vlade bilo okupilo oko stotinu građana kako bi iskazali podršku tuzlanskim protestima, ali i nezadovoljstvo stanjem u tom kantonu.

Demonstranti su u Sarajevu zapalili su kontejnere kod Doma sindikata, a ostalo ih je još nekoliko desetina  na ulici.

Izvor: YouTube

Portal klix.ba javlja da su održani skupovi podrške tuzlanskim demonstrantima u Sarajevu, Bihaću i u Zenici, a protesti su najavljeni i za petak.

Ranije danas, u Tuzli, desetine hiljada kamenica je bačeno na zgradu, na kojoj su sada prva dva sprata u potpunosti devastirana.

Nakon bačenog suzavca veće policijske snage napravile su veliki obruč oko zgrade Vlade Kantona i na taj način pokušavale da spreče demonstrante da se vrate na raskrsnicu kod zgrade kako nebi došlo do nove blokade.

Prethodno su demonstranti probili policijski kordon, koji je obezbeđivao zgradu vlade i pred ulaz su stavuili cveće i upalili sveće za ministre. Potom su bacali petarde, baklje, kamenje i jaja na zgradu, javlja "Dnevni avaz."

Prema nezvaničnim informacijama, svi zaposleni, premijer i ministri u vladi Tuzlanskog kantona napustili su nešto pre 13 časova zgradu na zadnji izlaz, u pratnji policije.

Demonstranti traže da se puste svi uhapšeni na protestu u sredu i da kantonalna vlada da ostavku.

Protest u Tuzli su, preko Facebook grupe Udar, organizovali radnici pet propalih industrijskih preduzeća i nezadovoljni građani, , a sukob je nastao kada si pripadnici policijske Jedinice za specijalne namene krenule u obračun sa njima.

Izvor: YouTube

Prema zvaničnim podacima, u sukobu u sredu je povređeno 17 policajaca i osam građana.

Sve vesti