RIK potvrdio listu DSS - Vojislav Koštunica

Republička izborna komisija (RIK) proglasila je večeras listu Demokratske stranke Srbije - Vojislav Koštunica koja će biti treća na zbirnoj izbornoj listi na vanrednim parlamentarnim izborima 16. marta.

6
A- A A+

Listu je potpisalo 16.145 građana, a RIK je utvrdio da je 15.496 pravno valjanih potpisa.

RIK je, takođe, utvrdio da od dostavljenih izjava 33 nisu bile pravno valjane, jer na njima nije bilo pečata suda ili potpisa birača, ili su podnete na nevažećem obrascu.

Takođe 550 građana nije bilo upisano u borački spisak, 49 podržalo je drugu izbornu listu, a 17 podržalo je dva ili više puta istu izbornu listu.

Za jedno lice nije bilo moguće izvršiti proveru zbog neispravno upisanog matičnog broja.

Prvi na listi je Vojislav Koštunica, a zatim slede Slobodan Samardžić, Donka Banović, Nenad Popović, Aleksandar Popović, Dušica Morčev, Miloš Aligrudić, Slaviša Ristić, Milica Vojić Marković, Andreja Mladenović.

Na 11. mestu je Jovan Palalić, a zatim Bojana Božanić, Dejan Mihajlov, Miodrag Dimitrijević, Gorica Gajić, dok se na 22. mestu nalazi Petar Petković, iza njega je Dragan Maršićanin, a na 62. mestu je nekadašnji ministar Radomir Naumov.

U prošireni sastav RIK-a izabrani su Branislav Bjelica, advokat iz Pančeva i Tatjana Todorović, pravnik iz Beograda.

Sednica je bila prekinuta na pola sata kako bi se članovi RIK-a upoznali sa listom kandidata za narodne poslanike koju je DS S podnela.

Predsednik Demokratske stranke Srbije (DS S) Vojislav Koštunica pozvao je ranije danas građane da 16. marta na parlamentarnim izborima glasaju za tu stranku i političku neutralnost za koju se ona zalaže, jer je to glas za Srbiju i slobodu Srbije.

"Pozivamo građane da zajedno promenimo državnu politiku koja se isključivo i jedino oslanja na EU, da glasaju za političku neutralnost, jer to znači glas za Srbiju i slobodu Srbije", rekao je Koštunica pošto su predstavnici DS S-a Republičkoj izbornoj komisiji u Beogradu predali izbornu listu "Znam kome verujem."

Koštunica je pozvao građane da podrže ideju DS S-a o političkoj neutralnosti Srbije, da podrže ideju ekonomske neutralnosti, jer sve to, kako je rekao, zajedno znači redefinisanje odnosa sa EU u skladu s državnim i ekonomskim interesima zemlje.

Na taj način Srbija i njeni građani jedino mogu da povrate političku slobodu, Srbija može slobodno ekonomski da se razvija, rekao je bivši premijer Srbije.

Lider DSS-a dodao je da je politika vladajuće Srpske napredne stranke potpuno bezrezervno vezana za EU, što je, kako je ocenio, uzrok duboke državne, ekonomske, moralne i političke krize u zemlji.

Popović: Beograđani treba da znaju gde ide njihov novac

Kandidat DSS za gradonačelnika Beograda Aleksandar Popović rekao je danas da će se ta stranka odgovornije ponašati prema novcu građana glavnog grada i da će se znati kako se on troši.

"Budžet Grada Beograda pripada svim Beograđanima, a ne političkoj eliti. I, to nije obična parola", naveo je Popović, dodavši da Beograđani nisu znali kako i koliko se njihov grad zadužuje, te da sada, otprilike, znaju koliki je iznos duga.

Kako prenosi DS S, Popović je obećao da će tu politiku promeniti i da će se mnogo odgovornije ponašati prema javnim finansijama.

"Ako Njujork, grad od 15 miliona stanovnika, može svakodnevno da objavljuje stanje svoga duga, to isto može da radi i Beograd. Svaki dan ćemo Beograđane obaveštavati o tome koliko je Grad zadužen, i o tome kako planiramo da dug Grada Beograda, dug svih građana, u budućnosti vraćamo", naveo je Popović.

Kandidat DSS za gradonačelnika Beograda naglasio je da će upoznavati Beograđane sa svim velikim projektima, jer je nedopustivo, kako je dodao, da stanovnici Ulice vojvode Stepe danas ne znaju kako će njihova ulici biti rekonstruisana, ko je tu odluku doneo i ko je radio projekat.

Tagovi:

Povezano

Sve vesti