Petrič: BiH lideri se plaše "efekta Sanader"

Autor:

Austrijski diplomata i nekadašnji glavni pregovarač EU u Rambujeu Volfgang Petrič ukazuje na to da bi političari u Briselu morali da shvate da aktuelna vladajuća garnitura u BiH ne želi da se pridruži EU zbog straha od "efekta Sanader"

1
A- A A+

Istakavši da je reč o manje-više istim političarima koji su tu bili i za vreme rata, Petrič, koji je bio i visoki međunarodni predstavnik u BiH, kaže da oni znaju da su mnogi od njih korumpirani i svesni su da će završiti u zatvoru ako se BiH približi EU.

"To je glavna prepreka koja onemogućava da se BiH brže kreće kao EU" , tvrdi Petrič u intervjuu za Radio Slobodnu Evropu.

O stavu predsednika Republike Srpske Milorada Dodika koji tvrdi da protesti u Federaciji BiH ugrožavaju Srpku, kaže, da je "apsolutno besmislen."

Petrič, koji je nekada bio ambasador Austrije u Beogradu, kaže da je EU izgubila kontakt sa BiH u poslednjih 10 godina.

Bio je, kaže, veoma iznenađen, a zatečeni su i domaći političari, ali i Evropska unija zbog činjenice da su građani BiH bili spremni da tako dugo tolerišu korupciju, nefunkconalnu državu, očajnu ekonomsku situaciju, nezaposlenost i siromaštvo.

"Mnogo toga jasno ukazuje da ovi protesti nadilaze etničke granice. Građani napokon uviđaju da političari manipulišu etnicitetom zarad sopstvenog korupcionaškog biznisa. Dakle, da ne rade u interesu naroda već za sopstveni džep. To sazrevanje građana najbolje ilustruje slogan: 'gladni smo na tri jezika", , kaže Petrič.

Za Dejtonski sporazum, Petrič kaže, da je dokument kojim je okončan rat, ali koji nije dobra osnova za gradnju moderne demokratske države.

"Zbog toga sada EU i SAD, u saradnji sa pozitivnim domaćim snagama, imaju obavezu da se angažuju u stvaranju funkcionalnog političkog i ekonomskog sistema koji postoji svuda u Evropi", ističe Petrič dodavši da se on već godinama zalaže da Kancelarija međunarodnog redstavnika napusti BiH ili da "Bonska ovlašćena" koristi u u kranjujoj nuždi, u slučaju totalnog kolapsa zemlje.

Međutim, dodaje, takva opasnost, više nije pretnja u BiH.

Povezano

Sve vesti