Nije baš Rudolf crvenog nosa, ali jedan od specijaliteta nordijske kuhinje jeste sendvič sa mesom irvasa. Probali smo ga, kao i nordijsku pomorandžu i ostale specijalitete iz tog dela sveta.
Već nakon prvog zalogaja se ispostavilo da je vredelo čekati. Meso je uksuno, nije masno i ne razlikuje se mnogo od teletine, na primer. Nije suvo kao što smo očekivali.
Potražili smo kuvara koji bi nam uz jojk, tradicionalnu muziku Laponaca, objasnio šta to jedemo, kako se pravi...
"Nordijski narodi, kao svi drugi, imaju tri dnevna obroka, ali je nama glavni obrok večera. Nordijski narodi su, pre svega, bili lovci i ribari, pa su prema tome i regulisali svoje obroke. Pošto su preko dana radili, tradicija je nalagala da se za stolom u večernjim satima okupi cela porodica, a jela se uglavnom riba. U Finskoj se, na primer, jelo meso irvasa, koje je pre svega bilo popularno u Laponiji, oblasti u kojoj žive starosedeoci nordijskih regiona", rekao nam je kuvar Dagor Voinson, jedan od domaćina "Delikatesnog ponedeljka - Kuhinje evropskog severa".
Po čemu je specifična kuhinja ovih severnoevropskih zemalja?
"Nordijska kuhinja je veoma zdrava, ali karakteristično je to da stanovništvo ovih zemalja ne jede puno salate, koja je u Srbiji gotovo neizbežna uz svaki obrok. U našim specijalitetima preovlađuju meso, riba i uopšte plodovi mora, što kuhinju evropskog severa čini bliskom mediteranskoj. Takođe, specifično je da je Norveška jedina zemlja na svetu u kojoj možete da jedete meso kita! Iako su kupovinu ovog mesa zabranile Ujedinjene nacije, Norvežani se toga baš i ne pridržavaju."
Da li se prednost daje kvantitetu ili kvalitetu jela u tanjiru?
"Može se reći da su narodi iz tih krajeva Evrope gurmani koji jedu malo, ali kvalitetno."
Šta najčešće jedete?
"Riba je hrana koja se u ovim krajevima najčešće jede, a spremamo je na razne načine - često je sušimo ili mariniramo. Zanimljivo je i to da ovi narodi, naročito Islanđani, ribu suše na vetru, a ne na dimu, zbog nedostatka zelenila. Takođe, jedno od tradicionalnih jela je supa od mahovine".
Poslasticu koje smo probali je i džem od nordijske pomorandže, proizvod danske kuhinje. Ukus nam se učinio poznat, ali ni nalik pomorandži?
"Iako zvuči pomalo egzotično, zapravo i nije. Ono što Danci nazivaju 'nordijskom pomorandžom' u stvari je šipak ili šipurak."
Da li u Srbiji postoji restoran gde se mogu jesti specijaliteti nordijske kuhinje?
"U Evropi postoje brojni restorani gde se mogu jesti nacionalna jela nordijskih naroda, ali u Srbiji takvih restorana nažalost još uvek nema."