• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Tabaković: Pašće kamate na dozvoljeni minus

Izvor Tanjug

Guvernerka NBS Jorgovanka Tabaković kaže da ima banaka koje su "izrazile spremnost da smanje kamate na dozvoljeni minus po tekućem računu" i da će NBS "naći model da omogući primenu odluke banaka".

''To je dobar potez, jer je ova usluga pre svega preka potreba građana, a ne hir, da se, na primer, ode na Bahame'', rekla je Tabaković za današnje ''Novosti''.

Ali da bi bankari koji su odlučili da pojeftine ovu svoju uslugu to mogli da učine, objasnila je Tabaković, prema Zakonu o zaštiti korisnika finansijskih usluga, sa svakim klijentom moraju da potpišu aneks ugovora.

Oni koji su donosili ovaj propis, dodala je ona, nisu predvideli situaciju, odnosno mogućnost da banka donese neku odluku u korist klijenta, kao što je, recimo, snižavanje kamate i da to može da se uradi po automatizmu.

Tabaković je istakla da je bankarski sektor likvidan, dobro kapitalizovan i sposoban da u potpunosti obezbedi celokupan finansijski servis privrede i stanovništva.

''Sve banke su likvidne i postoji značajan potencijal za kreditni rast koji izostaje, uglavnom, zbog slabije tražnje za kreditnim proizvodima'', rekla je Tabaković i naglasila da trenutno nema evidentiranih sistemskih rizika koji bi ugrozili postojeću situaciju.

Prema njenim rečima, skorašnja oduzimanja dozvola za rad pojedinim bankama nisu rezultat sistemskih rizika, već izraz pojedinčanih slabosti, propusta i nezakonitosti.

Uglavnom se, objasnila je ona, radilo o lošem korporativnom upravljanju, neadekvatnim sistemima za upravljanje rizicima i slabim internim kontrolama, koji su rezultirali lošim plasmanima, velikim kreditnim gubicima i posledičnom krizom likvidnosti.

''Nikada više se neće ponoviti Univerzal banka. Pre svega zato što će kontrola biti ozbiljnija. Neće se dogoditi da pet godina kontrolori ne uđu u jednu banku. U narednom periodu imaćemo redovnu kontrolu u deset banaka i pet specijalnih. Uz to očekujemo da novi Zakon o računovodstvu uvede neke nova pravila u poslovanje preduzeća.

Govoreći o novim zakonskim rešenjima, Tabaković je rekla da kod nas postoji lakoća otvaranja i zatvaranja firmi, a dugovi ostaju.

''Agencija za privredne registre, pre svega, nema 'crnu' listu fantomskih firmi, zatim listu preduzeća koja su u blokadi, a, na primer, poslovala su najviše mesec dana. Ima firmi koje promene samo jedno slovo u nazivu i otvore novi račun kao nova firma, a nemaju nikakav bonitet. Agencija za privredne registre je dužna da nam dostavlja izveštaje, ali ta saradnja još  nije na zadovoljavajućem nivou'', rekla je Tabaković.

Ona je precizirala da postoji sporazum o razmeni informacija, da NBS dobro sarađuje sa Ministarstvom finansija i Komisijom za hartije od vrednosti  da je sa Centralnim registrom bilo problema, ali da je posle promene rukovodstva ta saradnja značajno poboljšana jer postoji svest da smo na istom poslu.

Tabaković je rekla i da očekuje dolazak banke iz Emirata, mada se tačan datum podnošenja zahteva i otpočinjanja aktivnosti ne mogu precizirati.

''NBS je, svojevremeno, investitoru iz Emirata predočila sve okolnosti zbog kojih bi se dala prednost kupovini neke banke nad "grinfild" investicijom, ali je njegova odluka bila ulazak na tržište kroz osnivanje nove banke. Takva "grinfild" investicija je veoma dug i kompleksan proces koji zahteva dosta vremena za sprovođenje neophodnih aktivnosti - analizu i ispitivanje tržišta, obezbeđenje tehničkih preduslova, adekvatan izbor kadrova. Zbog toga, NBS nije bitno u kom će se kvartalu otvoriti nova banka, već kakve će efekte doneti na jačanje konkurencije i opštih performansi bankarskog sektora'', objasnila je Tabaković.

Prema njenim rečima, za Čačansku banku nema drugih ponuda, osim one tri sa kojima je javnost veću poznata.

Govoreći o planovima za ostale domaće banke, Tabaković je rekla da Ministarstvo finansija radi na strategiji za preostale državne banke, kojom će se definisati planovi za budućnost domaćih banaka u državnom vlasništvu.

''Poštanska štedionica ima potencijal da servisira sve obaveze koje su joj prenete u postupku delicenciranja pojedinih banaka. Njena likvidnost nije ugrožena jer je država, uporedo sa obavezama propalih banaka, obezbedila i likvidna sredstva kojima će se te obaveze plaćati. Bila je predviđena dokapitalizacija Poštanske štedionice, ali za sada ona nije neophodna'', rekla je guverner NBS.

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

special image