• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Ministarka: Država neće ustuknuti

Izvor Beta

NIS nije zainteresovan za preuzimanje pančevačke "Petrohemije", ali je Zorana Mihajlović ukazala da je interes da "Petrohemija" radi i da se "država neće povući ni pred kim".

Ministarka energetike Zorana Mihajlović je danas posetila "Petrohemiju" na poziv tamošnjeg Samostalnog sindikata inženjera i tehničara "Nezavisnost" i rekla da će Vlada 10. marta početi razgovore s potencijalnim strateškim partenerima "Petrohemije".

Zorana Mihajlović je rekla da je danas obaveštena da postoje tri takve kompanije, ali će se razgovarati i s Naftnom industrijom Srbije (NIS) s kojim je "Petrohemija" tehnološki povezana.

"Ukoliko NIS ne postane partner, onda bi najbolje bilo da to bude neka ruska kompanija koja može s NIS-om da pregovara o uslovima isporuke sirovine 'Petrohemiji' ", dodala je ministarka.

Na ponovljenu izjavu generalnog direktora NIS-a Kirila Kravčenka da NIS nije zainteresovan za preuzimanje "Petrohemije", Zorana Mihajlović je rekla da je interes da "Petrohemija" radi i da se "država neće povući ni pred kim, ali će pokušati da zadovolji interese svih partnera u tom poslu".

"NIS nije zaniteresovan, a koristi 'Petrohemiju' da bi plasirao svoj primarni benzin sa nula troškova, na čemu gube i 'Pertohemija' i država. Mi hoćemo da u tom poslu bude dobro svima. O tome ćemo razgovarati narednih dana, i nekako se nadam da ćemo rešenje naći", rekla je ministarka.

Ukazala je da skupe sirovine i energenti utiču na visinu gubitaka u poslovanje "Petrohemije" te će možda biti raspisan tender za kupovinu gasa jer se tržište energenata otvara i može se naći jeftiniji ponuđač, rekla je Zorana Mihajlović.

Generalni direktor "Petrohemije" Velimir Unković je rekao da će u narednih 30 do 45 dana biće završen strateški plan integrisanog razvoja te kompanije i NIS-a.

"To podrazumeva optimalizaciju rafinerijsko-pretohemijske prerade, zajedničko planiranje i zajedničke razvojne programe. Samo na taj način 'Petrohemija' može da bude profitabilna", rekao je on.

Bez konsolidacije, ulaganja u razvoj i povezivanja s NIS-om, po rečima Unkovića, nema perspektive za "Petrohemiju", a u budućnosti će i perspektiva rafinerije biti pod znakom pitanja.

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

special image