• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Strane investicije u 2014. milijardu evra?

Izvor Beta

Strane direktne investicije u Srbiju u ovoj godini će, prema procenama Narodne banke Srbije (NBS), biti oko milijardu evra, izjavio je danas viceguvrener NBS-a Veselin Pješčić.

Na prezentaciji izveštaja o inflaciji, on je rekao da bi prema toj projekciji najviše stranih direktnih investicija, oko 45 odsto, trebalo da završi u energetskom sektoru, a zatim slede trgovina i prerađivački sektor.

Pješčić je podsetio da su prošle godine strane direktne investicije u Srbiju iznosile 750 miliona evra.

Prema rečima viceguvernera NBS, deprecijasijski pritisci, koji su pristni od početka ove godne, delimočno su uzrokovani odlivom direktnih portfolio investicija i delom razduživanjem banka po ranije uzetim kreditima.

"Ako se posmatra prvih mesec i po u ovoj godini, naše procene su da je po osnovu portfolio investicija doslo do odliva nekih 100 miliona evra, a po osnovu razduzivanja banaka nekih 150 do 170 miliona evra", rekao je Pješčić.

Kako je istakao, u NBS procenjuju de su deprecijacijski pritisci privremenog karaktera i da će se "inflacija u jednom periodu kretati u granicama cilja".

Prema proceni NBS, inflacija će se u tekućem tromesečju vratiti u granice cilja od četiri odsto, plus ili minus 1,5 procentnih poena, i zatim kretati u tom rasponu.

"Naravno, još ne možemo u potpunosti da sagledamo efekte smanjene likvidnosti međunarodnog finasijskog tržišta i kkav će to imatu uticaj na naša finasijska tržišta. Ali, ono što za sada mozemo da ocenimo jeste privremeni karaktret tih pritisaka", rekao je Pješčić.

Tagovi

Komentari 1

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Mile

Ma 10 000 milijardi evra, reko ministar mame mi.

special image