Beograd: Svi za Paradu ponosa sem DSS

Autor:

Kandidati stranaka za gradonačelnika Beograda, osim DSS, saglasni su danas da Paradu ponosa treba održati u Beogradu uz naglasak da je neophodno obezbediti sigurnost i učesnika i grada.

19
A- A A+

Jedini koji je bio decidno protiv je Aleksandar Popović iz Demokratske stranke Srbije.

Učestvujuć u debati Istinomera pod nazivom "Da se ne lažemo", kandidat SPS-a za gradonačelnika Aleksandar Antić podovukao je da se zalaže za pravo na slobodu izražavanja opredeljenja, ali je ukazao da ne želi da se ponove scene od pre nekoliko godina kada je bio razlupan grad.

"Podržaću Paradu ponosa kada budemo procenili da ona može da bude održana bez ugrožavaja života", rekao je Antić i sa tim stavom u potpunosti se složila i nosilac liste SNS za beogradske izbore Zorana Mhajlović.

Ona je rekla da je za održanje Prajda, ukoliko procena bezbednosti bude pozitivna.

Kandidat LDP za gradonačelika Željko Ožegović naglasio je da će se boriti za pravo građana na različitost.

Ispred DS na skupu je učestvovao Aleksandar Bjelić koji je naglasio da on lično nema ništa protiv održavanja Parade ponosa, ali da se postavlja pitanje poruke koja se Prajdom šalje.

"Pitanje je šta su posledice, jer ako bi to bila situacija kao pre nekoliko godina, onda nisam za to. Dakle - da, ali bojim se da to neće moći biti uskoro", rekao je Bjelić.

I kandidat URS-a za graonacelika Beograda Sazana Grubješić saglasna je da nema niša protiv održavanja skupova uokoliko su ti skupovi mirni, uključujući i Paradu ponosa.

Jedini koji je bio kategoarički protiv Prajda je kandidat DS S Aleksandar Popović. Na pitanje da li ste za održavanje Parade ponosa, Popović je kratko odgovorio - ne.

Političke partije uglavnom su saglasne oko magistralnih pravaca razvoja Beograda, i dele uverenje da je ključ ekonomskog razvoja prestonice privlačenje investicija i otvaranje novih radnih mesta kako bi se gradski budžet ojačao na prihodnoj strani.

Opšta saglasnost postoji i kada je reč o značaju projekta "Beograd na vodi", ali se utisci o tome da li je on izvodljiv u bližoj budućnosti umnogome razlikuju.

Nosilac liste Srpske napredne stranke na prestojećim gradskim izborima Zorana Mihajlović istakla je da naprednjaci žele da od Beograda naprave razvojni centar, odnosno osnaže ekonomiju prestonice, i to ne samo kroz projekat "Beograd na vodi", već i kroz pokretanje malih i srednjih preduzeća.

"SNS će odgovorno voditi Beograd stvarajući ambijent u kojem će i mladi i penzioneri imati dobar život i ovo je šansa da građani glasaju za sebe, jer isto onako vredno kako smo radili u Vladi Srbije radićemo i u Beogradu", rekla je Mihajlović.

Tribinu je obeležila polemika Zorane Mihajlović i predstavnika Demokratske stranke, bivšeg gradskog menadžera Aleksandra Bijelića o dostignućima prethodne gradske vlasti.

Mihajlović i Bijelić su nastavili odavno započetu raspravu o tome kolika je zapravo zaduženost Beograda, jer je, prema računu privremenog organa gradske uprava ona blizu milijardu evra, dok DS tvrdi da je grad zadužen za oko 300 miliona evra, jer u ukupni dug prestonice ne uračunava dugovanja gradskih javnih preduzeća.

Prema rečima potpredsednice SNS, u vreme bivše gradski vlasti jedan čovek je "privatizovao" Beograd. "Zatekli smo mnogo javašluka i situaciju u kojoj se jedan čovek bogatio a grad siromašio", rekla je Mihajlović.

Jedna od centralnih tema te polemike bila je i sudbina sistema naplate usluga javnog prevoza sistemom "Bus plus", koji je, prema rečima Mihajlovićeve, bez ikakvog razloga bio poveren privatnoj kompaniji tako da grad namerava da ga vrati pod svoje okrilje, onako kako je sistem naplate u "Parking servisu" u stoprocentnom vlasništvu tog komunalnog preduzeća.

Povezano

Sve vesti