Osnovano prvo udruženje za legalizovanje marihuane

Autor:

U Srbiji registrovano udruženje za lagalizaciju upotrebe marihuane u medicinske svrhe. Ministarka: Da marihuani, ako je lek.

37
A- A A+

Inicijativa za promenu zakonske regulative kanabisa naziv je novoregistrovanog udruženja građana iz Beograda, Novog Sada i Kragujevca koji žele da i u Srbiji, kao u nekim zemljama Evrope i Amerike, bude legalizovana upotreba medicinske marihuane, pišu "Naše novine".

Korišćenje kanabisa u svrhe lečenja zasniva se na svetskim istraživanjima u kojima je zaključeno da bi njegova upotreba mogla da spreči rast moždanog tumora i kontroliše metastaze nekih plućnih tumora.

Preparati kanabisa takože pomažu i kod bolesti kakva je multipla skleroza.

U srpskom udruženju kažu da ih na korak ka afirmaciji ovakve prakse, koja je započeta na Facebooku a mogla bi da se završi i legalizacijom, nije naveo elitizam niti ih marihuana zanima kao opijat.

Iniciijativa je dobila zvaničan oblik registracijom udruženja, a u toku je rad na predlozima nadležnima za izmene propisa, kaže potpredsednik udruženja Draško Nikodijević.

Legalizovali medicinski kanabis

Zemlje u kojima je dozvoljena upotreba kanabisa i njegovih preparata u medicinske svrhe su: Holandija, Češka, Kanada, neke države SAD, Portugal, Švajcarska,Mađarska,Izrael, Nemaćka, Italija, Francuska i Španija. U Hrvatskoj nije legalan ali se na sudu postoji praksa da se oslobađaju oni korisnici koji dokažu da se upotrebljava u medicinske svrhe.

Srpska inicijativa nije "izmišljanje tople vode", jer priznati lekovi na bazi kanabisa već postoje ali njihova primena u Srbiji nije dozvoljena postojećim zakonima, kaže Nikodijević.

"Svako od nas poznaje nekog ko se bori sa tumorom. Prema nekim procenama, broj obolelih u Srbiji drastično će porasti u narednim godinama a već sada veliki broj obolelih pacijenata na pregled specijaliste čeka i po dva meseca. Tako su bolesnici praktično osuđeni na smrt, dok s druge strane svetska medicinska zajednica uveliko bruji o lekovitom dejstvu marihuane", objašnjava Nikodijević.

Ciljevi udruženja su da se hitno usvoje izmene zakona kako bi se počelo sa legalnim korišćenjem lekova, formiranjem dispanzera za kupovinu na lekarski recept, ali i dozvolilo da registrovani pacijenti marihuanu gaje za lične potrebe.

U Inicijativi za promenu zakonske regulative kanabisa kažu da, iako tek osnovani, imaju ispostave u 15 gradova Srbije.

"Očekivali smo strah i predrasude okoline ali nismo primetili ništa slično. Čak bi i političarima bilo u interesu da se zakon izmeni jer bi se tako regulativa uskladila sa zemljema EU"; kaže sgovorni "Naših novina".

Legalizaciju marihuane u Srbiji, kao i u svetu, ne odbacuju "u startu" ni lekari.

Ministarka zdravlja Slavica Đukić Dejanović izjavila je da legalizacija marihuane u medicinske svrhe ne znači legalizaciju droge, već mogućnost da stručnjaci valjanim metodama odrede da li ona u nekim okolnostima kod pojedinih pacijenata može imati svojstvo leka.

"Svaka supstanca može biti i lek i otrov. Stručnjaci na osnovu vrlo preciznih metoda utvrđuju šta je lek, koja je to doza koja se može dati pacijentu, kome se sme dati", rekla je Dejanović.

Ona je dodala da već postoje slične situacije, da je poznato da postoji morfinska zavisnost, ali da se morfin koristi i kao lek jer ublažava bol i dovodi do boljeg duhovnog stanja veoma teških pacijenata.

"Tu se dakle ne radi o legalizaciji droge, već da stručnjaci valjanim metodama procene da li marihuana u nekim okolnostima, kod nekih osoba može imati svojstvo leka. Nikako za osobe kod kojih će se razvijati zavisnost", zaključila je ministarka zdravlja.

Jedan od lekara koji je za ovu vrstu legalizacije upotrebe marihuane je Vladimir Kovčin, onkolog u KBC Bežanijska kosa.

"Kanabis se uglavnom do sada koristio za ublažavanje bola i tegoba, ali ne znam koliko on zaista ima antitumorskog dejstva. Za to bi trebalo još kliničkih ispitivanja. Mislim da bi, uz restrikcije i kontrolu, mogao da se koristi. Pa i morfijum se legalno koristi uz propisanu dozu bez ikakvih problema, kaže dr Kovčin.

Povezano

Sve vesti