CeSid: SNS 44 odsto glasova, NDS jača od DS

Autor:

Srpska napredna stranka osvojiće na izborima 16. marta 44 odsto glasova, a drugoplasirana biće koalicija oko SPS-a sa 13 odsto glasova, pokazalo je najnovije istraživanje CeSida obavljeno za "Blic".

23
A- A A+

CeSid: SNS 44 odsto glasova, NDS jača od DS  Foto: MONDO Sivački Goran

Prema ovom istraživanju, obavljenom od 22. marta do 28. februara na reprezentativnom slučajnom uzorku od 1.188 ispitanika metodom razgovora licem u lice, NDS Borisa Tadića osvojiće osam, DS sedam, LDP šest, DSS pet, URS i Dveri po četiri, SRS tri, a ostali šest odsto glasova.

Direktor CeSida Marko Blagojević rekao je da 44 odsto podrške za naprednjake i mnogo malih stranaka koje se bore da pređu cenzus, pred SNS postavlja samo pitanje da li će osvojiti apsolutnu većinu.

"Istraživanje pokazuje da je tri i po miliona birača opredeljeno, a taj broj raste, tako da se može očekivati da na izbore izađe oko četiri miliona birača i ključ je upravo u onima koji će se tek opredeljivati. Prema sadašsnjem istraživanju, naprednjaci sami mogu da imaju većinu", rekao je Blagojević.

On smatra da će u parlament ući i stranke manjina - SVM i SDA Sulejmana Ugljanina, a postoji šansa da i Albanci imaju svog poslanika.

Prema sadašnjoj opredeljenosti, više od sedam odsto glasova bi moglo da bude rasuto, odnosno da više od 25 skupštinskih mandata bude raspodeljeno najjačoj stranci.

Blagojević je rekao da NDS i DS u zbiru imaju više glasova nego DS pre odlaska Tadića.

Povezano

Sve vesti