MONDO/Beta

Preminuo pacijent sa veštačkim srcem

Autor:

Francuski pacijent kome je ugrađeno potpuno veštačko srce, preminuo je 75 dana posle hirurške intervencije.

0
A- A A+

Bolnica "Žorž Pompidu" saopštila je da je 76-godišnji pacijent  preminuo sinoć u toj zdravstvenoj ustanovi gde mu je ugrađeno veštačko srce. On je bio prvi pacijent sa takvim srcem.

"Uzroci smrti biće poznati posle obdukcije i detaljne analize", navela je bolnica.

Pacijentu je srce ugrađeno 18. decembra 2013. godine. Njegovo zdravstveno stanje bilo je u februaru ohrabrujuće, jer je mogao sam da jede i da diše bez respiratornog aparata za kontinuirano disanje.

Veštačko srce francuske laboratorije "Karma" (Carmat) ugradio je hirurg koji je izumeo to srce - Alen Karpentje.

Transplantacije srca se inače rade na pacijentima do 65 godina, a pacijent sa veštačkim srcem je bio star za presađivanje, jer je teško pronaći odgovarajuće zdravo srce u tim godinama.

Veštačko srce funkcioniše skoro kao i pravo i sprečava jake neželjene efekte tokom presađivanja pravog srce. Najgori efekat je stvaranje krvnih ugrušaka (tromba), koje može da bude fatalno za
pacijenta.

Laboratorija je saopštila da će ugraditi veštačko srce na tri pacijenta kako bi se proverila bezbednost proteze. Potom će biti ugrađeno na 20 bolesnika u drugoj fazi eksperimenta. Taj period će trajati najmanje pet godina.

Međutim, neće moći svi pacijenti sa teškom srčanom insuficijencijom da dobiju veštačko srce. Proteza je teška 900 grama, teža od pravog srca, koje je teško 300 grama.

Takvo srce neće moći da se ugrađuje krupnijim pacijentima jer je 70 odsto kompatibilan za grudni koš muškarca i 25 odsto za grudni koš žene.

Veštačko srce će koštati 160.000 evra, koliko košta i presađivanje pravog srce sa veoma dugim post-operativnim tokom.

Tagovi:

Povezano

Sve vesti