• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Rusko-srpski privredni forum otvoren u Beogradu

Izvor Tanjug

Prva Rusko-srpska privredna izložba i Prvi beogradski poslovni forum otvoreni su danas u Beogradu, uz učešće 87 ruskih i 100 srpskih firmi.

Izložba je organizovana u hotelu "Metropol Palas", a učestvuju firme iz oblasti saobraćaja, energetike, medicinske opreme i poljoprivrede.

Ambasador Rusije Aleksandar Čepurin preneo je prisutnima pozdrave ministra inostranih poslova Rusije Sergeja Lavrova i pročitao njegovo pozdravno pismo učesnicima i gostima skupa.

"Vaš skup odražava uzajamnu težnju poslovnih krugova naših zemalja, da efikasnije koriste mogućnosti, za jačanje saradnje u trgovinsko- ekonomskoj i investiconim sferama", istakao je Lavrov.

Čvrst osnov za to je, kako je napomenuto, Deklaracija o strateškom partanerstvu između Rusije i Srbije, koji su predsednici Vladimir Putin i Tomislav Nikolić potpisali 24. maja 2013. godine u Moskvi.

Danas u bilateralnoj agendi su veliki projekti u energetskoj, saobraćajnoj i bankarskoj oblasti, a ukazano je da postoje dobri preduslovi za produbljivanje veza u industriji, poljoprivredi, zdravstvenoj zaštiti, turizmu, kao i za poboljšanje kontakata između regiona.

Ministar prirodnih resursa, rudarstva i prostornog planiranja Milan Bačević rekao je da je potpisavanje Deklaracije o strateškom partnerstvu šriom otvorilo vrata za produbljivanje i onako dobrih odnosa, ali dodao da ne može da se otme utisku, da su politički odnosi Srbije i Rusije na višem nivou, od ekonomskih.

On je izrazio nadu da neće proći mnogo vremena da se nivo tih odnosa izjednači, podsećajući da postoje mogućnosti da se to prilično brzo dogodi.

"Ne gledaju svi u svetu dobronamerno na takve odnose, ali to ne znači da Srbija treba da se povinuje tuđim željama. Srbija i Rusija treba da gledaju svoje ekonomske interese i podižu političke odnose na najviši mogući nivo", poručio je Bačević.

Potpredsednik Privredne komore Srbije Zdravko Jelušić je istakao je da je prošle godine vrednost srpskog izvoza u Rusiju dostigao milijardu dolara, što je na nivou iz 90-ih godina. On je primetio da ako bi se ljubav između Srbije i Rusije vrednovala u novcu, taj iznos bi bio nekoliko puta veći.

Jelušić je dodao da poseban akcenat tareba staviti na uspostavljanje privrednih veza u sektoru malih i srednjih preduzeća i dodao da bi srpske i ruske kompanije mogle da rade na zajedničkom nastupu na zapadno-evropska tržišta.

Otvaranju manifesatcije prisutsavo je i Čepurinov prethodnik Alkesandar Konuzin.

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

special image