GSA: Đilas pozvao gejeve da glasaju za DS

Autor:

Lider Demokratske stranke Dagan Đilas pozvao je LGBT populaciju da na izborima glasaju za DS "jer je ona privržena poštovanju, primeni i garantovanju ljudskih prava", saopštila je dana Gej strejt alijansa (GSA).

7
A- A A+

Đilas je, u odgovoru na upitnik GSA o ljudskim pravima LGBT osoba rekao i da je DS učinila puno u zaštiti i unapređenju prava LGBT populacije u prethodnom periodu.

On je najavio i da će DS tražiti da se novom skupštinskom sazivu podnese izveštaj o osobama koje su ugrozile bezbednost i zbog kojih je Parada Ponosa prošle godine zabranjena kao i da se protiv njih podnesu krivične prijave.

"Doneli smo nov stranački program koji, između ostalog, sadrži i plan za poboljšanje položaja manjinskih grupa, među kojima je i LGBT zajednica", rekao je Đilas, navodi se u saopštenju.

On je naveo i da će o svim pitanjima "koji se tiču prava LGBT osoba, DS voditi intenzivan dijalog sa predstavnicima i predstavnicama organizacija građanskog društva".

Đilas, nosilac liste za republičke izbore "Sa Demokratskom strankom za demokratsku Srbiju", je naveo i da će priroriteti DS u parlamentu biti sprovođenje propisa i kontrola rada izvršne vlasti na obezbeđivanju prava LGBT zajednice garantovanih Ustavom i zakonima.

GSA je ipokrenula kampanju "Tvoj glas, tvoje sutra", koja ima za cilj da se stranke i grupacije koje učestvuju na republičkim izborima izjasne o pitanjima vezanim za ljudska prava, među kojima su i prava LGBT osoba, Cilj kampanje je i da pozove LGBT osobe da izađu na izbore i glasaju za one političke opcije koje se, između ostalog, zalažu za poboljšanje položaja LGBT populacije, ravnopravnost i poštovanje ljudskih i manjinskih prava.

PROEVROPSKI POSLANICI U POSETI GSA

Gej strejt alijansa (GSA) je inače okupila danas u svojim prostorijama kandidate za poslanike proevropskih stranaka, koji su izneli svoj odnos o pravima LGBT populacije i predloge za unapređenje njenog položaja.

"Ovo je istorijski trenutak, jer se prvi put dogodilo da predstavnici stranaka u izbornoj kampanji dođu u jednu LGBT organizaciju i razgovaraju sa aktivistima, odgovore na pitanja i upute pozitivnu poruku", rekao je predsednik GSA Lazar Pavlović agenciji Beta.

Pozivu su se odazvali kandidati za poslanike Demokratske stranke (DS), Liberalno demokratske partije (LDP) i Lige socijaldemokrata Vojvodine (LSV) Vladimir Todorić, Judita Popović i Aleksandar Jovanović.

"Žao nam je jer se nisu sve proevropske političke partije nisu odazvale našem pozivu, ali zaista cenimo trud i volju onih koje su se odazvale da se obrate LGBT glasačima, upute pozitivnu poruku i pokažu da iskreno lično, a i njihove stranke, podržavaju LGBT osobe", rekao je Pavlović.

Povezano

Sve vesti