Vučić: Garantujem da se neće smanjivati penzije

Autor:

Predsednik SNS Aleksandar Vučić rekao je da garantuje da se stečena prava penzionera neće umanjivati, bez obzira na to kakve reforme nova Vlada Srbije bude preduzela.

19
A- A A+

"Bolje sa naše grbače da se skida nego da se diraju stečena prava penzionera", rekao je Vučić na skupu u zemunskoj hali Pinki.

Vučić je dodao da je predstavnicima međunarodnih institucija rekao da se uštede u budžetu mogu napraviti kroz smanjenje broja službenih putovanja ili automobila, smanjivanjem plata u javnom sektoru većih od 60.000 dinara ali da te uštede ne mogu da se prave u oblasti penzija.

"Ali u penzije ne dam da se dira. Kada bismo u ta prava dirali ne bi napravili problem samo penzionerima nego i državi", rekao je Vučić.

On je poručio da bi u državi stanje bilo bolje kada bi svi o budžetu razgovarali na način na koji penzioneri razmišljaju o kućnom budžetu.

Lider SNS je dodao da je jaka ekonomija garant za sigurne penzije, na kojoj će SNS raditi, kao i da će se zalagati za formiranje slobodnih industrijskih zona i na zapošljavanju bar oko 100.000 ljudi koji trenutno rade "na crno".

On je dodao da je problem što se samo 50 odsto penzija isplaćuje od doprinosa a ostatak iz budžeta i rekao "da se zna ko je za to kriv".

Izvor: TANJUG

Vučić je pozvao penzionere, kao najodgovorniji deo stanovništva u zemlji, da 16. marta izađu na glasanje, jer je to dan kada se njihov glas najsnažnije čuje i kada mogu da kažu kakvu Srbiju žele.

Na skupu je govorio i lider Socijaldemokratske partije Srbije Rasim Ljajić.

Penzioneri, sa kojima su danas razgovarali lideri SNS i SDPS, veruju da će buduća vlada voditi računa o njima, iako su svesni teške ekonomske situacije.

Niske penzije, međutim, nisu jedini problem na koji oni ukazuju, već, kako su rekli Tanjugu, potreba da budu deo društvenih zbivanja i da svojim znanjem i iskustvom doprinesu budućoj vladi i razvoju Srbije.

Penzioner Branislav Stefanović ističe da među penzionerima postoji velika snaga i akumulirana energija i da i najstariji mogu da pomegnu državi budući da, kako ukazuje, imaju dovoljno slobodnog vremena.

On je istovremeno ukazao da se penzioneri suočavaju sa dosta problema, među kojima su i niske penzije, ali da veruje da će buduća vlada o tome voditi računa.

Kao jedan od problema najstarije populacije je i usamljenost, zbog čega je, kako naglašava Nadežda Nikolić, važno da se pomognu klubovi penzionera u kojima se oni okupljaju i druže i na taj način beže od depresije i samoće.

Ona je tako ukazala na problem jednog od klubova koji se nalazi na Voždovcu, a koji nema adekvatan prostor, budući da se zgrada, u kojoj je smešten, urušava.

"Mi smo se već jednom izvukli iz četiri zida, iz svojih kuća i stanova, iz samoće i depresije i počeli da se družimo, proslavljamo rođendane, organizujemo sportske turnire i kulturne manifestacije, a sada nam je sve zamrlo, jer kada krov ne postoji i porodica se gasi i tako ćemo se i mi ugasiti ako nam se ne pomogne", ukazuje Nikolić.

Ona je, kako kaže, na skup došla da čuje šta lider naprednjaka Aleksandar Vučiha ima da kaže penzionerima.

Vojni penzioner Miloš Belić od buduće vlasti očekuje da konačno reši njegov problem dug više od dve decenije.

Taj vojni penzioner, koji je u Beograd došao iz jedne od bivših jugoslovenskih republika, ukazuje da više od 20 godna sa suprugom živi u dvokrevetnoj sobi hotela "Bristol".

"Nemam samo ja taj problem, već i mnoge moje kolege. Biše od 20 godina živimo u dvokrevetnoj sobi i očekujmo da se pomogne kako bi se taj problem konačno rešio", apelovao je Belić.

Povezano

Sve vesti