Sankcionisati pretnje LGBT osobama

Zaštitnik građana Saša Janković danas je u razgovoru sa predstavnicima Gej-strejt alijanse podržao napore te organizacije za ukidanje diskriminacije LGBT osoba i oštro osudio pretnju smrću njenim aktivistima.

2
A- A A+

"Nema nikakvog opravdanja za pretnje nasiljem i državni organi ih moraju oštro sankcionisati", naveo je Janković u saopštenju i istakao da je Srbija zemlja svih njenih građana, ravnopravnih bez obzira na bilo koje lično svojstvo.

Pojedinci koji misle drugačije i prete drugima napadom na život treba da osete oštrinu njenih zakona, navodi se u saopštenju i ističe da je svako do danas imao priliku da se obrazuje o raznovrsnosti ljudskog rodnog i seksualnog identiteta, da pobedi predrasude i homofobiju u sebi.

Gej strejt alijansa saopštila je juče da su joj preko mobilnog SOS telefona koji služi za prijavljivanje nasilja i diskriminacije po osnovu seksualne orijentacije i rodnog identiteta, upućene pretnje smrću ističući da očekuje od policije da preduzme hitne korake kako bi se počinilac identifikovao i priveo pravdi.

Kako je navedeno, muški glas koji se javio preko telefona vređao je i opsovao izvršnu direktorku GSA koja se javila na telefon, a nakon toga je povikao ''sve vas treba pobiti''.

Predstavnici organizacija čiji je delokrug delovanja zaštita ljudskih prava , kao i neke poltičke organizacije osudile su danas pretnje upućene izvršnoj direktorki i aktivistima Gej strejt alijanse.

Poverenica za zaštitu ravnopravnosti Nevena Petrušić najoštrije je osudila te pretnje i ukazala da nadležni organi moraju hitno da reaguju, pronađu i procesuiraju počinioca.

Petrušić je navela da takve pretnje nasiljem moraju biti rigorozno sankcionisane, jer je to siguran način da se stane na put široko rasprostranjenoj diskriminaciji, napadima i govoru mržnje kojima su gotovo svakodnevno izloženi pripadnici i pripadnice LGBT populacije.

"Koliko je u Srbiji raširena homofobija, govore i podaci iz poslednjeg istraživanja Poverenika za zaštitu ravnopravnosti, prema kome je u odnosu na prošlu godinu još više porasla socijalna distanca prema ovoj manjinskoj društvenoj grupi: osam od deset građana i građanki Srbije ne želi ih u porodici, svaki drugi ih neće za prijatelja, a svaki treći za komšiju" rekla je Petrušić.

Zbog toga je potrebno da svi državni organi hitno i neodložno intenziviraju rad na menjanju stavova i suzbijanju predrasuda prema LGBT osobama i promovisanju ljudskih prava i tolerancije.

I Nova demokratska stranka najoštrije je osudila danas pretnje upućene izvršnoj direktorki Gej strejt alijanse i istakla da je Srbija zemlja svih njenih građana, i mora odlučno da zaštiti svakog pojedinca od pretnji nasiljem, bez obzira na njegovu seksualnu orijentaciju ili rasnu, etničku, versku, nacionalnu i političku pripadnost.

"Odlazeća Vlada ne uspeva da suzbije sve češće nasilje na ulicama srpskih gradova, a posebno nasilje koje ekstremisti sprovode nad manjinskim grupacijama. NDS stranka poziva nadležne organe da hitno utvrde ko je odgovoran za upućene pretnje, i da ga najoštrije kazne u skladu sa zakonom" naveo je u pisanoj izjavi medijima kandidat za narodnog poslanika Konstantin Samofalov.

Tagovi:

Povezano

Sve vesti