• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Poslodavci i bankari:Izbori prošli, čekamo reforme

Izvor MONDO/Agencije

Nova vlada morala bi da bude formirana što pre kako bi odmah krenulo u rešavanje nagomilanih problema u privredi, započele reforme i kako bi se doneli važni zakoni, kaže direktor Unije poslodavaca Srbije Dragoljub Rajić.

"Očigledno je da sada jedna politička stranka može da formira većinu i očekujemo da buduća vlada pozove privrednike i da od njih pokuša da dobije predloge i informacije o tome šta u kojoj privrednoj grani treba raditi. To je jedini način da se izađe iz krize i životni standard građana poboljša", kazao je Rajić.

Generalni sekretar Udruženja banaka Srbije (UBS) Veroljub Dugalić smatra da je prioritet buduće nove vlade Srbije privlačenje što više stranih investicija, da su neophodne reforme u privredi ali da ne očekuje izmene u politici koje bi se ticale finansijskog sektora.

Prema rečima Dragoljuba Rajića u Srbiji je do sada "postojalo stanje u kome su kabinetski političari donosili odluke iz oblasti ekonomije što se pokazalo kao pogubno".

"Ono što je uloga političara i vladajućih stranaka svuda u svetu jeste da stvore što kvalitetniji privredni ambijent u kojem firme mogu da se osnivaju, i da svaki pojedinac koji želi da osnuje firmu može to da učini lako, jednostavno, sa što manje birokratije", naveo je Rajić.

SNS i Aleksandar Vučić na njenom čelu, kako je ocenio, imaju istorijsku šansu da preokrenu stvari u Srbiji.

"Vreme će pokazati da li oni za to imaju dovoljno energije, znanja, a čak i da nemaju opet bi bilo dobro da pozovu one koji znaju i i tako daju šansu da se promeni sistem koji će stimulisati one koji rade kvalitetno i ostvaruju dobre rezultate", kazao je Rajić.

Kako je dodao, sistem se ne može pokrenuti bez tri krupne reforme, i to reforme javnog sektora, penzionog sistema i sistema zdravstvenog osiguranja, kao i da se do kraja ove godine mora promeniti dobar deo zakona, pre svega o planiranju i izgradnji, o stečaju i o privatizaciji, i Zakon o radu.

Rajić je naveo da bi ti zakoni trebalo da omoguće privredni opravak, podizanje nivoa privredne aktivnosti, smanjenje troška koji svake godine "klizi" iz budžeta na preduzeća koja posluju sa gubicima.

On je podsetio na računicu do koje je došla Unija poslodavaca da je za rad takvih preduzeća potršeno 4,7 milijardi evra u poslednjih osam godina.

"Ako se godinu, ili godinu ipo dana vremena bude izgubilo na neke priče, razmimoilaženja i obećanja, vlada u ovom mandatu neće moći ništa da uradi", rekao je Rajić.

Pred novom vladom su, kako je predočio, veoma ozbiljni zadaci i bilo bi dobro da angažuje dobre stručnjake, odnosno da se, osim na politički kapacitet, osloni i na stručni i daju odrešene ruke stručnjacima da reforme sprovedu.

"Mora se početi sa reformama, da se dobar deo zakona promeni do kraja ove godine i da se u reforme što pre uđe", rekao je direktor Unije poslodavaca.

Rajić se osvrnuo i na značaj donošenja izmena Zakona o radu ukazavši da očekuje da se već od ove nedelje nastavi sa sastancima i razgovorima.

On je rekao da se već godinu dana izgubilo u razgovorima i da bi bilo dobro da se ispoštuju rokovi i kompromis oko spornih odredbi postigne do juna.

Generalni sekretar Udruženja banaka Srbije (UBS) Veroljub Dugalić smatra da je prioritet buduće nove vlade Srbije privlačenje što više stranih investicija, poput projekta "Beograd na vodi", jer to znači zapošljavanje velikog broja ljudi, angažovanje naših građevinskih i drugih kompanija, podizanje obima društvenog proizvoda, podizanje standarda građana i urednije i bolje punjenje budžeta.

"Ono što je ključno jeste dolazak stranih investicija, a ono što je sada gotovo izvesno to je projekat 'Beograd na vodi', i to je nešto što je velika šansa, ali verovatno i  najveći prioritet vlade", naglasio je Dugalić u izjavi Tanjugu.

Prema njegovom mišljenju, nova vlada će se, verovatno, najviše angažovati na privlačenju stranih investicija, jer to jeste uistinu najveći zadatak svih koji se bave ekonomijom.

Na opasku da pojedini analitičari kao prioritet nove vlade vide rebalans budžeta i reforme, Dugalić se saglasio da je sve to potrebno i da se podrazumeva, jer to samo stvara osnovu za ono što je naš prioritet, "a prioritet je povećanje zaposlenosti, povećanje obima društvenog proizvoda".

"Dakle, te promene, reforme, kako je to popularno sada nazvano, neophodne su, ali ne može to da nam donese povećanje proizvodnje. To može da stvori uslove za rast društvenog proizvoda, ili posredno za povećanje zaposlenosti. Dakle, dolazak tih investitora, to je ključni zadatak", objasnio je Dugalić.

U odgovoru na pitanje da li očekuje neke promene u vođenju monetarne politike, ocenio je da će Narodna banka Srbije nastaviti sa dosadašnjom monetarnom i politikom deviznog kursa, a "to znači umereno restriktivna konzervativna monetarna politika, čiji je krajnji cilj stabilizacija cena a prve pozitivne efekte te politike već vidimo".

Dugalić je zaključio da u vođenju monetarne politike nove vlade neće biti bilo kakvih značajnijih promena, čak i u slučaju da dođe do velikog priliva deviza, kao pre nekoliko godina kada smo imali veliki priliv po osnovu privatizacija i dokapitalizacija banaka, u jednom kratkom periodu može doći do pada deviznog kursa.

VLAHOVIĆ: HITNO NEOPHODNO PET VLADINIH MERA

Predsednik Saveza ekonomista Srbije Aleksandar Vlahović izjavio je danas da će za novu vladu biti ključno sprovođenje reformi - restrukturiranje državnih preduzeća, reforma tržišta rada i penzionog sistema, kao i unapređenje poslovnog ambijenta.

"Očekujem da će nova vlada biti formirana brzo, tokom aprila, i veoma je važno da ta vlada ima vrlo jasan ekonomski program reformi, što je bila i jedna od glavnih tema u predizbornoj kampanji", rekao je Vlahović Tanjugu.

Prvi set reformskih mera, koji bi trebalo da bude sproveden, jeste  restruktiriranje javnih preduzeća i pokušaj da se javna preduzeća dovedu u zonu profitabilnog poslovanja, naveo je Vlahović.

On je kazao da to podrazumeva i korporativizaciju i njihovu prethodnu departizaciju, zatim delimičnu privatizaciju ili neki drugi vid javno-privatnog partnerstva.

"Drugi set mera se odnosi na reformu tržiša rada i očekujem da se u kratkom vremenskom periodu donese novi Zakon o radu, koji će omogućiti mnogo fleksibilnije tržište rada i lakše zapošljavanje", rekao je Vlahović.

Treći set mera se odnosi, kako je rekao, na početak reforme sistema penzionog osiguranja, koji treba da predvidi produžetak radnog staža za žene i muškarce u skladu sa njihovim produžneim životnim vekom, zatim destimulisanje prevremenog penzionisanja, stimulisanjem dodatnog rada i nakon ispunjenja uslova za penziju, zatim dodatne analiza beneficiranog radnog staža i drugo.

Četvrta grupa mera se odnosi na unapređenje poslovnog ambijenta kako bi se privuklo što više direktnih stranih i domaćih investicija.

"Pod tim podrazumevam - pojednostavljenje zakonskih propisa, ukidanje konfuznih i nedorečenih uredbi i zakona koji su preporeka za razvoj preduzetništva i ono što je najvažnije jeste

Komentari 2

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Mirko

Prvi korak u ovom pravcu bi bio,oduzimanje reprezentativnosti Uniji poslodavaca,jer je ona odavno nema,a cuvana je ista iz politickih razloga,pod uticajem partije koja je sada ispod cenzusa.Unija nema ni legitimitet ni kadrove da bi predvodila poslodavce u buducnosti,a po najmanje ima reprezentativnost,jer su je odavno svi ozbiljni privrednici napustili (Rajic i kompanija i dalje zloupotrebljavaju njihove pristupnice od pre ko zna koliko godina,kao i pristupnice kolektivnih clanova,gde su brojke visestruko uvecavanje).Takodje je skandalozno ucesce u izbornoj kampanji, lobiranje i promovisanje liste bivseg ministra Radulovica.U izbornoj tisini je zlouptrebljavana mailing lista clanova UPS kako bi se slao promo materjal liste ''Dosta je bilo''. Tacno tako, dosta je bilo da Unija poslodavaca Srbije predstavlja privredu i privrednike u ovoj zemlji sa svojim ''KV'' kadrovima i nestrucnoscu.

Crni

Grobari srpske privrede su strane banke i politicari privrednici

special image