• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Porasla privredna aktivnost, prerano za radost

Izvor MONDO/Agencije

Privredna aktivnost je porasla na početku 2014. i u januaru je ostavren rast ukupne industrijske proizvodnje od 3,8 odsto, u odnosu na isti period prošle godine, ali je prerano da se utvrdi trend, kažu stručnaci MAT-a.

Urednik časopisa Makroekonomske analize i trendovi Vladimir Vučković rekao je na predstavljanjau novog broja mesečnog biltena, da je međugodišnja stopa rasta za prerađivačku industriju bila je 7,3 odsto, promet u trgovini je imao nominalni rast od 2,9 odsto, realna vrednost prometa u trgovini na malo je bila veća 0,6 odsto.

Vrednost izvoza u evrima bila je 10,7 odsto veći, dok je uvoz u isto vreme smanjen 5,2 odsto, naveo je Vučković a prenosi Tanjug.

Vučković, koji je član Fiskalnog saveta, istakao je da je "januar veoma prevrtljiv mesec" i da se ti podaci uzimaju sa velikom rezervom, jer se na osnovu njega ne može pouzdano utvrditi trend.

Stručnjaci MAT-a od nove vlade očekuju veću ozbiljnost u vođenju ekonomske politike zemlje, prenosi Beta.

Vučković izjavio je danas da očekuje da će nova srpska vlada ozbiljno shvatiti u koliko teškoj ekonomskoj situaciji se nalazi Srbija i da će zato voditi ozbiljniju ekonomsku politiku.

"Ja očekujem sve najbolje, pravo da vam kažem. Ovo je još jedan novi početak, ali u gorim uslovima", rekao je Vučković.

Saradnik MAT-a Miladi Kovačević je ocenio da je sadašnja ekonomska situacija mnogo teža nago što je bila 2001. godine, kada je tadašnji DOS preuzeo vlast i našao na teško stanje.

"U odnosu na 2001, sitacija je razlicita i teža, jer imamo vremenski i finansijski cajtnot. Kudikamo je nepovoljnija sitiuacija, veći je tesnac i sada zaista nije lak posao. Sva sreća pa će ova vlada, izgleda, biti politicka stabilna da može da preduzme sve potrebne mere", rekao je on.

Kovačević je dodao novu srpsku vladu čekaju rebalans budžeta kojim bi morala da uštedi 40 milijardi dinara, aranžman s Međunarodnim monetarnim fondom i hitno rešenje problema preduzeća u restrukturiranju i započne sveobuhvatne reforme.

Prema rečima koorodinatora istrazivačkih projekta MAT-a Stojana Stamenkovića, u poslednjih mesec dana nije bilo ekonomske politike i taj "prazan hod" bi posle izbora trebalo da traje što kraće.

Nova vlada, kako je istakao, treba da rešava pitanje izvora investicija u uslovim konsolidacije, problem pogoršanja problematičnih i nenaplativih kredita, kao i akutn pitanja u vezi s tržištem rada.

Stamenković je istakao da je srpska privreda u jako teškom stanju i da nema akumulacije za reinvestiranje i otplatu duga i da je zato važno rešiti problem kreditiranja.

Prema njegovim rečima, centralna banka bi mogla da razmotri politiku obaveznih rezervi ako to može da olakša propulziju novih plasmana privredi.

"Sa svoje strane, banke bi bar delmimočno mogle kriterijume da prilagode situaciju i da, naprimer, idu u finasiranje izvoznog program i aranžmana ne vezujući se čvrsto za vidove obezbeđenja preko hipoteka, jer se videlo da im te kolaterale nisu mnogo dobra donele", rekao je Stamenković.

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

special image