• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Nastavlja se pad kreditne aktivnosti u Srbiji

Izvor Tanjug

Tendencija smanjivanja kreditne aktivnosti u zemlji se nastavlja a povećava se kašnjenje u otplati kredita privrede i građana.

To je danas izjavio generalni sekretar Udruženja banaka Srbije (UBS) Veroljub Dugalić, i ocenio da je dugoročno rešenje za te probleme priliv stranih investicija, pokretanje privrede i rast standarda građana.

Dugalić je, na konferenciji za novinare u UBS, rekao da je stopa nenaplativih kredita kod pravnih lica u privredi smanjena sa 31,1 odsto u decembru 2013. na 29,1 odsto u februaru ove godine, kod preduzetnika su nenaplativi krediti prošlog meseca iznosili 21,5 procenata, a kod građana 8,8 odsto.

Kako je napomenuo, prosek za celu Srbiju iznosi je u februaru 22,8 odsto, što je lošija situacija nego u januaru.

Docnja u otplati zajmova kod pravnh lica iznosila je u februaru 16,4 odsto, kod građana se već nekoliko meseci povećava za po 0,1 odsto i u februaru je ta stopa dostigla 5,2 procenta, što je posledica pada standarda, gubitka posla...,objasnio je Dugalić.

Komentarišići standard građana Srbije, generalni sekretar UBS je rekao da u Evropi trenutno nema niže prosečne zarade od 330 evra, koliko iznosi u Srbiji, jer čak i Makedonija ima više zarade.

Zabeležen je pad odobravanja stambenih kredita do jedan odsto, kod građana pre svega, jer se manje kupuju stanovi, manje se grade kuće, što nije dobar signal, ukazao je on, primećujući da je ekspanzija stambenih kredita ozbiljan signal da privreda oživljava što sada nije slučaj.

Tu situaciju bi mogao jedino da popravi priliv stranih investicija, rast privrede i rast standarda, i to bi bilo dugoročno rešenje, kazao je Dugalić.

Što se tiče mogućnosti pada kamata na kredite u Srbiji, on je mišljenja da je tu prostor ograničen, jer je, kako je objasnio, kamata kod stambenih kredita 4,5 odsto sa deviznom klauzulom, a kamata na štednju u evrima je 3,5 odsto.

Dinarske kamate mogu pasti ako inflacija bude niža nego prošle godine i ako NBS snizi referentnu kamatu, dodao je.

Komentarišući profitabilnost banaka, Dugalić je naveo da je u Srbiji 29 banaka imalo dobit 14 milijardi dinara na kraju 2013. godine, pri čemu je prinos na kapital iznosio oko dva odsto, pre plaćanja poreza, tako da ne može biti reči o nekakvom iznošenju kapitala iz zemlje. Više od 29 banaka zajedno zaradio je jedan NIS i jedan EPS, naveo je Dugalić.

Tagovi

Komentari 1

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

stedisa..

Gospodine Dugalicu, a u kojoj je to banci stednja u evrima 3,5 %???? "kamata kod stambenih kredita 4,5 odsto sa deviznom klauzulom, a kamata na štednju u evrima je 3,5 odsto." max kamate na stednji za evre su 2,55%, a gradjani koji uzimaju raznorazne kredite znaju kolike su kamate....

special image