Tanjug

Labris: Dačić diskriminisao LGBT osobe

Autor:

Poverenica za zaštitu ravnopravnosti utvrdila da je premijer Srbije Ivica Dačić diskriminisao LGBT populaciju 23. septembra 2013, tvrdi Labris.

2
A- A A+

Nevladina organizacija za lezbejska ljudska prava Labris saopštila je da je Poverenica za zaštitu ravnopravnosti utvrdila da je premijer Srbije Ivica Dačić diskriminisao LGBT populaciju i predložila mu da primi delegaciju tog udruženja kako bi neposredno saznao s kakvim problemima se suočavaju homoseksualne osobe.

Kako se navodi u saopštenju te NVO, Poverenica je utvrdila da je Dačić, u obraćanju medijima povodom izjašnjavanja o Paradi ponosa, diskriminisao LGBT osobe time što je izneo stavove koji su uznemirujući, ponižavajući i kojima se vređa dostojanstvo LGBT osoba.

Labris je podsetio da je Dačić nekoliko dana pred Paradu ponosa u obraćanju medijima rekao da je LGBT populacija ravnopravna sa ostalim građanima, ali da ne može neko da mu kaže da je to normalno "kada nije".

"Ako je to normalno, zašto smo izuzeci? Homoseksualci imaju ista prava, ali ne i da postavljaju pravila ponašanja. Nemam ja nikakvu mržnju prema njima, samo ne mogu da prihvatim da je to normalno zato što nije prirodno. Ako je to manjina i izuzetak, onda i oni treba da vode računa da ne vređaju osećanja većine", citirao je Labris Dačićevu izjavu.

Zbog tih izjava, Labris je zajedno sa drugim organizacijama civilnog društva, a na osnovu Zakona o zabrani diskriminacije, podneo pritužbu Poverenici za zaštitu ravnopravnosti, koja je, kako se navodi u saopštenju, navela da davanje takvih diskriminatornih izjava ne doprinosi razvijanju tolerancije, kao i da dodatno produbljuje netrepeljivost i mržnju prema LGBT osobama.

Povezano

Sve vesti