• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Top 10 najtraženijih radnika u svetu

Velika je potražnja za talentima na tržištu. Rezultati istraživanja globalnog tržišta poslova pokazuju da ne morate biti toliko talentovani da bi ste uspeli. Niste zadovoljni svojom platom ili poslovnim prosperitetom? Možda imate mnogo više poslovnih moći nego što mislite.

Velika je potražnja za talentima na tržištu. Menpauer je objavio rezultate istraživanja globalnog tržišta poslova, a ono što je interesantno je da ne morate biti toliko talentovani da bi ste uspeli. Niste zadovoljni svojom platom ili poslovnim prosperitetom? Možda imate mnogo više poslovnih moći nego što mislite.

BC Bilten prenosi koji su to najtraženiji poslovi na globalnom nivou.

1. Sell, sell, sell. Kompanije ne žele zastoj i sada su u konstantnoj potrazi za prodavcima koji razumeju proizvod i znaju sve o njemu. „Moraju razumeti inovacije, logistiku i globalnu sliku” - navodi se u istraživanju Menpauera.

2. Vodoinstaleri, električari i druge zanatlije. Švajcarska kompanija Adeko uči poljske gradjevinske radnike da govore norveški, zatim im pomaže da pronadju posao u norveškoj gradjevinskoj industriji. Ovaj program ukazuje koliko su profesije kao što su vodoinstalater, zavarivač i stolar u velikoj potražnji.

3. Laboratorijski radnici i tehničari. Kina je izvor jeftine i neiskusne radne snage i upravo izveštaji poslodavaca pokazuju da je u ovoj zemlji teško pronaći iskusne tehničare. Oni su u ovoj zemlji u samom vrhu liste potrebnih radnika.

4. Inženjeri. Čak i u Nemačkoj, gde su kompanije, kao što su Simens ili BMW - simbol inženjerske snage, broj inženjera je nedovoljan. Direktor Poršea Vendelin Vidking je nedavno upozorio da nestašica mladih ljudi sa inženjerskim veštinama šteti snabdevačima auto-delova i ugrožava nemačke konkurente.

5. Računovodje i finansijski eksperti. Poznavanje brojeva i kombinatorika sa ciframa je uvek siguran put za razvoj karijere. Ove veštine i znanje su veoma traženi u celom svetu.

6. Industrijski radnici. Sa jedne strane postoji nedostatak radne snage, dok u isto vreme u svetu žive milioni siromašnih i nezaposlenih ljudi. U Kini, Indiji i istočnoj Evropi, problem onih koji žele da rade nastaje ili zbog udaljenih industrijskih centara ili zbog njihove nekvalifikovanosti. Holandska kompanija Randstad pokušava da problem eliminiše tako što prethodno obilazi poljoprivredne oblasti u Poljskoj i nudi ljudima mogućnost da posao obavljaju u mestu stanovanja ili im obezbedjuje transport do posla.

7. Kvalifikovani radnici u fabrikama. Kompanije koje računaju na jeftinu, kvalifikovanu radnu snagu na tržištu, otkrivaju da moraju da investiraju u automatizaciju i trening da bi podigli produktivnost. “Ono što je zaista važno nije samo broj radnika, već njihova produktivnost—rekao je Arup Banerji, ekonomista Svetske Banke.

8. Vozači autobusa, kamiona i taksija. Deficit taksi vozača neće biti novost onome ko je u skorije vreme pokušao da zaustavi kola u Nju Jorku, Parizu ili Barseloni.

9. Senior menadžeri. U mnogim bivšim socijalističkim zemljama, postoje dobre tehničke škole, ali samo nekoliko MBA programa. Potreba za iskusnim i školovanim menadžerima je velika.

10. Mehaničari. Suočeni sa nedostatkom servisera, Katerpilar radi sa opštinskim koledžima u šest zemalja po unapred dogovorenom nastavnom programu. Kasnije, učenici imaju mogućnost i da se zaposle u toj firmi jer su već usvojili osnovne standarde i pravila rada Katerpilara.

(MONDO)

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

special image