Konzumiranje voća sedam puta dnevno ili više zdravije je od preporučenih pet unosa i produžava život, saopštili su istraživači.
Takođe je utvrđeno da konzumiranje voća sedam puta dnevno smanjuje rizik od obolevanja od raka i srčanih bolesti.
Naučnici kažu da promena načina života, uključujući prekid pušenja i konzumiranja alkohola, može da dovede do smanjenja mortaliteta, a ne samo uzimanje voća i povrća.
Istraživači su pratili opšti mortalitet kroz broj umrlih od raka, srčanih bolesti i moždanog udara i utvrdili da je smanjen rizik od umiranja od bilo koje bolesti u bilo kom životnom dobu sa povećanim unosom voća i povrća.
U procentima, smrtnost se smanjuje za 14 odsto ako ljudi jedu jednu do tri porcije voća i povrća dnevno, za 29 odsto ako konzumiraju voće tri do pet puta, za 36 odsto ako jedu voće pet do sedam puta dnevno i za 42 odsto ukoliko konzumiraju voće sedam i više puta na dan.
Sveže povrće ima snažan zaštitni efekat, nakon čega po uticaju sledi voće.