Kralj fudbala je i kralj statua

Autor:

Englezi napravili istraživanje o tome koji je fudbaler najzastupljeniji na statuama. Brazilac Pele, živa legenda fudbala, ima čak šest statua u Brazilu. U Srbiji tri statue takve vrste. Bora Milutinović ima tri statute u Kini!

3
A- A A+

Stručnjaci sa Univerziteta u Šefildu (Velika Britanija) sastavili su bazu podataka o statuama koje odaju počast fudbalskim velikanima širom sveta i ta baza je dostupna na sajtu www.sportingstatues.com

Više od 350 statua fudbalera ponosno stoji oko fudbalskih stadiona ili na javnim mestima u 56 različitih zemalja na šest kontinenata. Statue ukupno prikazuju 320 različitih fudbalskih lica - nešto manje od 300 fudbalera, kao i predsednike klubova, reportere i navijače.

Najportretisaniji fudbaler je Pele, koji je prikazan na šest statua, a sedma je u izradi. Interesantno je da njegov največi rival - Dijego Armando Maradona - ima, za sada, samo dve statue. Obe, naravno, u Argentini.

Više nego zanimljiv podatak: srpski trener Bora Milutinović ima čak tri statute - sve tri u Kini!

Još jedna živa legenda brazilskog i svetskog fudbala - Ziko (Artur Antunješ Koimbra) - ima četiri statute: dve u Brazilu i dve u Japanu, gde je četiri godine radio kao selektor.

Mnoge, žive ili pokojne, legende svetskog fudbala imaju statue poput Ferenca Puškaša (tri u Mađarskoj), Uga Sančeza (tri u Meksiku),  Johan Krojf (dve u Holandiji)...

U Muzeju modernih umetnosti u Kataru postoje statue Zinedina Zidana i Marka Materacija. Pretpostavljate o čemu je reč. To je onaj detalj iz finala Svetskog prvenstva 2006. godine kada je isprovocirani i iznervirani Francuz "nabo" glavom Italijana u grudi. Ta statua ili spomenik, visok pet metara, bio je prvobitno u parku u Dohi, ali je zbog "uznemiravanja javnosti" prebačena u muzej.Slična, koja prikazuje taj upečatljivi detalj finala Mundijala 2006. godine, postoji i u Toskani (Italija).

Još jedan zanimljiv podatak: fudbaler Barselone, mlađani Nejmar, takođe je dobio statuu u Brazilu, iako mu je karijera tek počela. Još jedan fudbaler sadašnje generacije Barselone - Andres Inijesta ima svoju bistu. U Španiji.

Jedna od najnovije napravljenih i otkrivenih bista je ona ispred stadiona Arsenala "Emirati" u Londonu posvećena golgeteru, Holanđaninu Denisu Bergkampu. Ova bista svečano je otkrivena

Osim toga, identifikovano je i 125 statua nepoznatih fudbalera.

Ujedinjeno Kraljevstvo je na vrhu liste sa 80 takvih statua, ali i ostale tradicionalne fudbalske nacije poput Brazila, Španije i Holandije su podigle više od po 20 statua.

Popularne su takođe i u Argentini, Rusiji i Meksiku. Čak su i nacije sa nešto manje uspešnom fudbalskom tradicijom poput Kine, Bolivije, Izraela i Indonezije ovekovečile svoje najuspešnije fudbalere.

U Srbiji postoje tri statue fudbalera.

Najstarija ovdašnja statua nekog fudbalera može se naći u Nišu. Podignuta je 1927. u gradskom parku, a prikazuje bivšeg fudbalera FK Sinđelić Ljubomira Jakovljevića. Mladi fudbaler poginuo je 1926. dok je pokušavao da spasi dete iz nabujale reke.

Partizan je na sličan način ovekovečio svog briljantnog golgetera Dragana Mancea podigavši spomenik na njegovom grobu nakon tragične pogibije u saobraćajnoj nesreći u 23. godini. Legenda Crvene zvezde i jugoslovenskog fudbala Rajko Mitić dobio je statuu u svom rodnom mestu Beloj Palanci.

Prema podacima šefildskog Univerziteta najranija identifikovana fudbalska statua može se naći u Kopenhagenu (Danska). Podignuta je 1903. godine, a prikazuje nepoznatog fudbalera.

Real Madrid je prvi klub koji je podigao statue oko svog stadiona - 1925. godine otkrivene su statue klupskih zvezda Sotera Arangurena i Alberta Mačimbarene.

Zanimljivo, više od 95 odsto svih fudbalskih statua izrađeno je posle 1990. godine, a više od polovine tog broja u poslednjoj deceniji, što pokazuje da je to uglavnom fenomen modernog doba."Glavni razlozi ovakvog porasta su marketinške strategije fudbalskih klubova koje se temelje na brendiranju kroz autentičnost i nostalgiju, kao i želja navijača za očuvanjem zasebnog klupskog identiteta u izrazito globalizovanom sportu. Međutim, gradske vlasti i komercijalne organizacije takođe podižu skulpture sa ciljem prepoznavanja sportskog nasleđa lokalne zajednice", kažu u Univerzitetu u Šefildu.

Ceo spisak statua možete da vidite na sajtu www.sportingstatues.com koji će biti dostupan od ponedeljka, 7. aprila.

Povezano

Sve vesti