Upoznajte ovog kuvara, možda zakuca na vaša vrata

Turčin Derja Ozjuval je neobičan svetski putnik - nalazi jeftin smeštaj, ali se hrani u skupim restoranima, a na svojim putovanjima organizuje večere. Nama je dao recept za njegovo omiljeno jelo.

1
A- A A+

Kada je imao nešto malo više od 30 godina, Derja je pokušao da bude agent za nekretnine, da vodi turističku agenciju, noćni klub, farmu, ali je shvatio da ga samo dve stvari čine istinski srećnim: putovanja i hrana. Rešio je da spoji svoje dve ljubavi i tako je nastao njegov blog FoodieBackpacker.

"Postoje milioni blogova o putovanjima i hrani, ali se svi oni drže jednog koncepta – skupog ili jeftinog. Na nekima ćete naći informacije o tome kako da nađete što jeftiniji smeštaj ili kako da potrošite što manje novca na hranu tokom puta, dok će vam drugi preporučivati glamurozne hotele i skupe restorane. Ja ne radim ništa od toga. Jedino pravilo kojeg se držim je da ne trošim novac na smeštaj, uvek izaberem neki povoljan", kaže Derja kojeg smo upoznali kad je nedavno svratio i do Beograda.

On obično odseda u hostelima ili kod domaćina koje nalazi preko sajtova Kaučsurfing i Airbnb.

Međutim, kada je reč o hrani, ovaj Turčin ne štedi. Jede na mestima na kojima je hrana najkvalitetnija i autentična za područje na kojem se nalazi, makar to zahtevalo i posetu najskupljim restoranima, ali i uličnim štandovima.

Ljubav prema hrani je pre pola godine "nadogradio" i završio obuku za kuvara. Tada su njegova putovanja dobila novu dimenziju - putujućeg kuvara.

Sada prilikom svojih putovanja organizuje večere, a reklamira se putem oglasa na Facebooku. Na meniju su uglavnom turska tradicionalna jela, ali i internacionalne đakonije sa turskom primesom, makar to bio samo začin.

Večere sprema i služi u posebno iznajmljenom stanu za to ili hostelu u kojem odseda ili u stanu domaćina za koje je onda jelo besplatna, dok cena za goste zavisi od toga u kojem gradu se večera održava.

U gradovima koji su generalno skupi, kao na primer u Moskvi koju je nedavno posetio, večera za goste domaćina kod kojeg je odseo je koštala 50 dolara po osobi.  U Beogradu, koji je posetio početkom marta, cena je bila 29 dolara.

Dok je u rodnom Istanbulu, ovakve večere priređuje u svom stanu bar jednom nedeljno. Gosti su kako njegovi sunarodnici, tako i turisti koji bi želeli da probaju originalnu tursku i otomansku kuhinju u neobičnom ambijentu.

U planu mu je da napravi kružnu kuvarsku turu - od Bukurešta, preko Budimpešte, do Beča i Praga.

Njegova životna filozofija glasi: putuj, jedi i kuvaj, a specijano za MONDO otkrio je recept za jelo koje redovno priprema na svojim večerama.

Jagnjetina sa dunjom

Potrebno za šet sosoba:

1kg jagnjetine (od buta, bez kostiju)

2 dunje

1 veliki crni luk

2 kašike meda

4 kašike limunovog soka

Maslinovo ulje, puter, so, tucana paprika, začin sumak (ruj)

Priprema:

Meso iseckati na veće kocke i staviti u posudu. Preliti sa 50 ml maslinovog ulja, promešati i ostaviti sat vremena. Posoliti meso prebaciti u šerpu i krčkati dok ne dobije braon boju. Dodati pola litre vode, smanjiti temperaturu i krčkati dok ne ispari voda.

Izvor: Youtube

Dunju iseckati na kocke iste veličine kao meso, staviti u zasebni sud, politi sa pet kašika maslinovog ulja i pržiti dok ne omekšaju. Potom dodati med i limunov sok.

Pomešati dunju i meso i dodati 150 ml vode. Kada primetite da voda isparava i da se pojavljuje kremasti sos, dodajte 50 g putera, kašiku ruja i promešajte. Dodajte tucanu papriku i mešajte.

Posebno ispržite luk pa ga dodajte mesu. Poklopite, sklonite sa vatre i ostavite da odstoji tako desetak minuta.

Prijatno!

Povezano

Sve vesti