• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Potresan esej o Dadi "O s(a)vesti"

Izvor mondo.rs

U Bitef teatru sinoć je održana premijera predstave "O (s)avesti" Sanje Krsmanović Tasić, omaž pokojnoj novinarki Dadi Vujasinović, na kojoj su publici neophodne bile maramice.

Predstava "O s(a)vesti", zapravo esej u pokretu, provodi publiku kroz odrastanje i život novinarke "Duge" Dade Vujasinović čija smrt je i danas, 20 godina od nesrećne noći, i dalje nerazjašnjena.

Kroz 14 scena čiji redosled publika sama bira i time kreira predstavu, Sanja Krsmanović Tasić vodi nas kroz život i odrastanje Dade Vujasinović. Upoznaje nas sa njenim intimnim mislima izloženim u pismima prijateljici i sestri. Njena profesionalna dostignuća saznajemo zahvaljujući odlomcima iz novinskih članaka, a o tome koliko je poštovan novinar bila iz odlomaka tekstova koje su kolege napisale o njoj. Upoznajemo se i sa mučnom istragom o Dadinoj smrti i potrazi njene porodice za pravdom, koja i danas, 20 godina posle te kobne noći, još traje.

Dinamična predstava u kojoj se smenjuju scene svedenog baleta i video projekcija, uz izvanrednu muziku Aleksandre Đokić, sa akcentom na "Rekvijem za Dadu" koji se izvodi na kraju, ostavlja na publiku jak utisak.

Između umetnice i publike postoji stalna interakcija, tako da ste kao gledalac uvučeni u život te mlade žene koji je nasilno i nepravedno prekinut u 30. godini.

Potresna predstava, koja pokreće na pobunu, jer, kako je autorka Sanja Krsmanović Tasić izjavila za MONDO, ni Dada ne bi želela da budemo setni, već hrabri i borbeni, kao što je i ona bila.

A. Ć.

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

SERIJE