• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Kako se selio mamut iz Kostolca

Izvor mondo.rs

Skelet je put Viminacijuma krenuo u posebnom sarkofagu težine 60 tona.

Skelet mamuta, otkriven u blizini Požarevca milion godina nakon njegove smrti, preseljen je sa kopova u Starom Kostolcu pred budući Paleontološki muzej u blizini centra Arheološkog parka Viminacijum, piše "Politika".

Vika, kako su stručnjaci prozvali skelet ženke mamuta, pronađena je 2009, a u petak je upakovana i prevezena 3,5 kilometara dalje uz pomoć posebnog sarkofaga teškog 60 tona.

Da skelet tokom transporta zbog udaraca i vibracija ne bi bio oštećen, kosti mamuta su ostale na podlozi od zemlje debljine 60 centimetara, isečenoj posebnim mašinama, a potom obložene posebnim materijalima, čeličnim cevima i konstrukcijom za dizanje.

Zato je "paket" morao da zbog lakšeg transporta bude olakšan za neku tonu, a onda ga je moćna dizalica podigla na vučni voz. Tokom puta koji je trajao oko sat i po, savladana je i poprilično strma uzvišica.

Dr Miomir Korać, direktor Arheološkog projekta "Viminacijum", najavio jeotvaranje Paleontološkog muzeja za kraj maja. Tada će na jednom mestu, pre svega u službi đaka i ljubitelja arheologije, na jednom mestu biti Vika, lane otkriveni Nosko, Trbuško i delovi još nekih njihovih rođaka iz davnih vremena.

Tagovi

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

SERIJE