• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Srpske železnice bi kineski kredit

Izvor Beta

Železnica Srbije zainteresovana za kredit iz Kine za modernizaciju železničke infrastrukture, koji bi bio otplaćivan izvozom srpske robe u Kinu, izjavio je generalni direktor tog preduzeća Dragoljub Simonović.

 Srpske železnice bi kineski kredit  Izvor: MONDO, Petar Stojanović

Izvor: MONDO, Petar Stojanović

Kako je saopštila Železnica, on je to rekao na sastanku s delegacijom kineske kompanije CMEC (China Maćinery Engineering Corporation) koju je predvodio šef predstavništva u Srbiji Li Suekviang (Li Xueqiang).

Predstavnici te kineske kompanije podržali su ideju da se kineski kredit za modernizaciju železnice otplaćuje izvozom srpskih proizvoda u Kinu i predložili da se što pre na državnom nivou organizuju sastanci i potpisivanje dokumenata o tome.

Kako su naveli Kinezi, od 2011. godine se pregovara Zzeleznicom Srbije tome, ali je problem bio nedostatak sredstava, pa se, kako su istakli, mogućnošću otplate kredita robom iz Srbije u Kinu stvaraju uslovi za taj posao.

Po rečima Simonovića, uz pomoć takvog kineskog kredita srpske železnice bi se modernizovale, a domaćoj privredi i državi bi se omogućilo povećanje proizvodnje i izvoz u Kinu.

"Vrednost kredita koji bismo obezbedili na taj način mogla bi biti oko 400 miliona evra, a zavisila bi od količina robe koje možemo da ponudimo Kini", rekao je Simonović.

CMEC u većinskom je vlasništvu kineske Vlade i ima finansijsku podršku države, a do sada je u Srbiji investirala 1,1 milijardu dolara u Termoelektranu "Kostolac".

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

special image