• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Organska proizvodnja - hod po mukama

Izvor mondo.rs

Iako je poljoprivreda prioretna grana u Srbiji, a naročito organska proizvodnja, državna birokratija koči njen razvoj.

Učesnici skupa posvećenog organskoj proizvodnji održanog u Privrednoj komori Srbije: proizvođači, poljoprivredni stručnjaci i predstavnici ministarstva poljoprivrede i Privredne komore Srbije danas su razmotrili osnovne probleme koji i dalje muče ovu granu poljoprivrede koja je u ekspanziji.

Iako ova grupacija u okviru PKS deluje ekspiditivno i ministarstvu poljoprivrede ukazuje na probleme sa kojima se proizvođači sreću, istovremeno dajući predloge za moguća rešenja, do krajnje realizacije retko kada dođe, kako kažu, zbog česte promene ministara.

Poseban problem predstavljaju zakonske regulative Srbije koje se često kose za regulativom EU, pa se tako događa da organske proizvode ne možemo da izvezemo na tržišta na kojima su traženi.

Kao apsurd i poseban problem velikih proizvođača organskih proizvoda naveden je primer nedostupnosti organskog đubriva i organskih insekticida i fungicida.

Naime, na "državnoj" listi dozvoljenih sredstava koja se mogu primenjivati u organskoj proizvodnji nalaze se i ona koja nisu dozvoljena u EU, tako da bi takav proizvod izvozniku mogao da bude "vraćen". Zato je skrenuta pažnja na neophodnost da se ta lista stalno ažurira.

Sa druge strane, u našoj zemlji gotovo da nema proizvođača đubriva i proizvoda za zaštitu organskih biljaka, a trgovcima se zbog skupe i dugotrajne procedure za dobijanje dozvola ne isplati njihov uvoz na naše tržište.

Proizvođači su se zato danas požalili da su došli u apsurdnu situaciju da imaju zasade ali ne mogu da ih prehrane i zaštite, a sa druge strane država očekuje njihovu ekspanziju.

Većina ovih ljudi koji su "u poslu" već godinama za takvu situaciju krive birokratiju i "domaći lobi proizvođača đubriva koji je u sprezi sa institutima i laboratorijama".

Grupacija za organsku proizvodnju PKS zato daje dva predloga da se reši ovaj problem: ili da država samostalnim proizvođačima dozvoli da samo za ličnu upotrebu uvezu ono što im je neophodno za proizvodnju ili da uskladi svoje liste dozvoljenih sredstava sa listama EU, što će i tako morati da uradi kad-tad.

Organski proizvođači su se požalili i na male podsticaje države. Kažu, subvencije su za njih ove godine prepolovljene, a posebno skreću pažnju da nikakvu pomoć ne dobijaju od konverzije zemljišta u organsko, iako se u Evropi za te namene poljoprivrednicima daju subvencije od čak 600 evra po hektaru.

A.Ć.

Komentari 1

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Zoran71

Organska proizvodnja je čist markentiški trik.

special image