• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Od EU 6,6 miliona evra za obnovu Golubačke tvrđave

Izvor Tanjug

Sporazum o realizaciji projekta obnove Golubačke tvrđave, za koji je EU odobrila 6,6 miliona evra iz IPA fonda, danas je potpisan u Vladi Srbije, a radovi bi mogli da počnu već u junu.

Jedan od potpisnika sporazuma, ministar regionalnog razvoja i lokalne lokalne samouprave i vršilac funkcije ministra privrede Igor Mirović, rekao da će do kraja maja ili početkom juna na tenderu biti izabran izvođač radova i sa njim potpisan ugovor, kao i da će radovi biti završeni tokom 2016. godine.

Pored Mirovića, sporazum su potpisali ministar zadužen za evropske integracije Branko Ružić, generalni direktor Austrijske razvojne agencije Martin Ledolter, predsednik opštine Golubac Zoran Pajkić i v.d. direktora "Tvrđava Golubački grad", Iskra Maksimović.

Taj projekat se realizuje u sklopu Dunavske strategije u Srbiji.
Mirović je rekao da je projekat za ovnovu Golubačke tvrđave dugo pripreman, od 2010. godine, i da je projektna dokumentacija gotova.

On je istakao da će taj projekat značajno doprineti razvoju turizma i privrede tog dela Srbije.

"Projekat je vredan 6,6 miliona evra, kojim će biti potpuno rekonstruisana tvrđava i izmešten saobraćaj i izgađen novi tunel, vizitorski centar i pristaništa", rekao je Mirović i dodao da će zahvaljujući tom projektu biti otvorena i nova radna mesta.

On je napomenuo da je Golubac među najnerazvijenijim opštinama u Sribji.
Ružić je rekao da je početokom aprila raspisan tender za izbor izvođača radova.

"Smatram da je ovo veliki iskorak napred i da je Vlada Srbije i vladina Kancelarija za evropske integracije prepoznala neophodnost početka realizacije ovog projekta", istakao je Ružić.

On je kazao da je za projekat socijalno-ekonomskog razvoja Dunavskog regiona u Srbiji EU opredelila 19,5 miliona evra, a Austrijska razvojna agencija dodatnih milion evra.

Prema njegovim rečima, predviđen je i projekat razvoja održivog vodonsnabdevanja na teritoriji opštine Veliko Gradište.

Ružić je naglasio da je Dunav plovni Koridor 7 i da je ta reka "dragulj Evrope".

Ledolter je rekao da će razvoj Dunavskog regiona dosta doprineti razvoju Srbije i da će Austrijska razvojna agencija pomoći Srbiji u realizaciji projekata.

"Dunavski regiona u Srbiji je naročito interesantan za Austriju", istakao je on izrazio očekivanje da će po obnovljena Golubačka tvrđava privući nove turiste iz Austrije i sveta.

Golubačka tvrđava je jedna od sedam tvrđava na Dunavu u Srbiji i pod zaštitom je države, a prvi put se u istorijskim spisima pominje u 14. veku.

Predviđena je obnova 10 kula i palate, izgradnja nove putne obilaznice i novog tunela pored tvrđave, izgradnja vizitorskog centra za prijem turista, bedema i zidova, kao i staza za šetnju i bicikliste.

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

special image