• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Srpski "kralj bakra" sa Rusima kupuje RTB Bor?

Izvor MONDO/Tanjug

Srpski biznismen Milan Popović veoma je zainteresovan da zajedno sa preduzećem "Ruska bakarna kompanija" kupi većinski paket Rudarsko-topioničarskog basena (RTB) Bor, pišu "Novosti".

List navodi da bi tu trebalo uložiti pola milijarde evra u novu topionicu i rudnike, kao i da se radi o jednom od najvećih proizvođača bakra u Ruskoj Federaciji, pošto Ruska bakarna kompanija godišnje proizvodi oko 270.000 tona bakra u katodnom ekvivalentu, odnosno gotovo sedam puta više nego što se trenutno proizvodi u RTB Bor.

"Potencijalno, RTB bi, imajući u vidu rezerve bakra i zlata, mogao u bliskoj budućnosti da postane najbolja i najprofitabilnija kompanija u Srbiji", kaže Popović za "Novosti".

On ocenjuje da tome naruku ide i dugoročna perspektiva kretanja cene bakra na svetskom tržištu, jer "crvenog metala" na planeti ima sve manje, dok je potražnja za njim sve veća.

Po njegovim rečima, bakar se danas u svetu tretira, maltene, kao hrana, jer je potrošnja tog metala, po glavi stanovnika, godišnje između 400 i 500 grama.

"Kada se govori o investiciji od 300 miliona evra za izgradnju nove topionice, laicima to može izgledati kao velika cifra". dodaje Popović, kojeg mediji nazivaju i "srpskim kraljem bakra".

"Međutim, pošto je ta suma primerena izgradnji tog metalurškog agregata, veličini i značaju kompanije kao što je RTB i odgovarajućim zalihama rude, onda izgradnju nove topionice nikako ne bi, ni na koji način, trebalo dovoditi u pitanje. Trebalo bi čak razgovarati o ulaganju dodatnih 200 miliona u osvajanje novih rudnika koji bi zadovoljili u potpunosti apetite nove topionice", dodao je on.

Na pitanje o nasleđenim dugovima koje RTB ima, Popović odgovara da to nije ništa sporno, jer su, kaže, "sve velike kompanije, na neki način, opterećene dugovima i kreditima".

Po njemu, država nikako ne sme da dozvoli da se preduzeće rasparča i da na bilo koji način bude uvučeno u bilo kakve pravne bitke za oduzimanje i deljenje imovine, sve dok se ne uradi realno restrukturisanje.

On kaže da bi voleo da sa budućim premijerom razgovara o važnosti Bora, i da proba da mu objasni koliko je to preduzeće bitno za srpsku ekonomiju.

"Mora da se sedne za isti sto sa državom i da se na razgovor pozovu investitori. Svi zajedno treba da naprave realnu šemu koja će dozvoliti RTB da opstane kao celo preduzeće i da preraste ponovo u giganta, kakav je nekad bio. Ja bih, recimo, voleo da učestvujem u tim razgovorima, zajedno sa mojim partnerima iz Rusije. Oni su jedni od najvećih investitora u bakarnoj industriji i u poslednjih šest-sedam godina uložili su dve i po milijarde dolara investicija u izgradnju rudnika, topionica, rafinerija", kaže Popović.

Komentari 4

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Predrag 67

A, ako se pomirite, mogla bi Severina da peva na gradskom trgu u Boru, o istom trošku!

perce

toooo prodajte i to sto imamo bravooo srbijooo!

Nikola

@perce Iskren da ti budem, posto ovi nasi nazalost ne znaju da upravljaju drzavnim preduzecima (odnosno samo kradu iz istih),te otud nikad dosta para upumpanih u ta preduzeca da ne bi propala,ja se radujem da ta preduzeca neko kupi placa neki novac za eksploataciju rude i kraj price..Opet ponavljam da bi bilo bolje da ostane u rukama drzave kada se ne bi kralo, ali je to kod nas nemoguce.Pozdrav

special image