• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Zbog "svetskih razloga" NBS ne menja kamatnu stopu

Izvor Beta

Izvršni odbor Narodne banke Srbije (NBS) danas je odlučio da referentna kamatna stopa ostane 9,5 odsto. Iako je inflacija na donjoj granici cilja postoji bojazan od spoljnjeg udara na priliv deviza i rast svetskih cena.

 Referentna kamatna stopa NBS ostala na 9,5 odsto Izvor: Ilustracija MONDO

Izvor: Ilustracija MONDO

Ocena Izvršnog odbora je da se međugodišnja stopa inflacije kreće oko donje granice cilja, kao i da su inflatorni pritisci značajno smanjeni, a inflatorna očekivanja stabilna, saopštila je NBS.

Kako je objašnjeno, pri odlučivanju o referentnoj kamatnoj stopi "Izvršni odbor je imao u vidu nestabilnosti na međunarodnim finansijskim tržištima i jačanje neizvesnosti po osnovu aktuelnih geopolitičkih tenzija".

"To se na Srbiju može odraziti kroz manji priliv kapitala i rast cena na svetskim robnim tržištima, pre svega kod energenata i primarnih poljoprivrednih proizvoda. Pored toga, takva negativna kretanja mogu usloviti i manji ekonomski rast u zemljama EU, što bi smanjilo tražnju za našim izvoznim proizvodima", upozorio je Izvršni odbor.

Prognoze su da će stabilizaciji inflacije na niskom nivou i očuvanju cenovne i finansijske stabilnosti na srednji rok doprineti očekivano ubrzanje sprovođenja fiskalne konsolidacije i strukturnih reformi, koje će istovremeno smanjiti i izloženost domaće ekonomije spoljnim rizicima.

"Očekujemo da će najavljene mere fiskalne politike otvoriti prostor za relaksaciju monetarne politike, što će se pozitivno odraziti na održivost ekonomskog rasta", ocenio je Izvršni odbor.

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

special image