Iako su jaja često na lošem glasu zbog toga što se smatra da podižu nivo holesterola, ukoliko se umereno jedu, ona imaju iznenađujuće dobre efekte na naše zdravlje.
Jaja poboljšavaju vaše reflekse. Studija koja je sprovedena 2014. godine pokazala je da tirozin, amino kiselina koja se nalazi u jajima, pomaže osobama da brže reaguju na blag udarac u koleno radi provere refleksa. Istraživači tvrde da ova supstanca, tirozin, može da bude od izuzetnog značaja u situacijama kada treba brzo odreagovati - kao na primer prilikom vožnje automobila.
Ova hrana umanjuje i rizik obolevanja od raka. Antioksidanti koji se nalaze u jajima umanjuju takođe i rizik obolevanja od srčanih bolesti, pokazala je studija sprovedena 2011. godine. Iako se kuvanjem jaja smanjuje količina antioksidanata za pola, u njima i dalje ostaje dovoljno ovih korisnih sastojaka, tvrde naučnici.
Jaja pomažu u regulisanju krvnog pritiska. Proteini koji koji se nalaze u ovoj hrani smanjuju nivo krvnog pritiska delujući na organizam isto kao i enzim angiotensin - vrsta lekova za hipertenziju, pokazala je studija sprovedena 2009. godine. Takođe, smanjenim rizikom od visokog krvnog pritiska, smanjuje se i rizik od srčanih bolesti.
Jaja umanjuju apetit, zbog čega su odličan izbor za one koji žele da smršaju. Doručak bogat proteinima, koja se nalaze u jajima, smanjiće apetit, zbog čega ćete tokom dana manje jesti.
Takođe, trudnice bi trebalo da jedu jaja, zbog toga što se u njima nalazi dosta vitamina B, koji je od izuzetne važnosti za razvoj mozga bebe. Kolin, vitamin B koji se nalazi u ovoj hrani, povezuje se sa manjim rizikom od mentalnih poremećaja beba, a studije su pokazale i da umanjuju rizik od Daunovog sindroma i demencije.
Dakle, jedite uskršnja jaja bez griže savesti jer na taj način radite i nešto dobro za svoje zdravlje, ali ne dozvolite da vas ponese praznična atmosfera i da se prejedete, jer stručnjaci naglašavaju da proteini životinjskog porekla mogu da budu i štetni, ukoliko se pretera sa njihovim unosom.