Ekstrakt ove biljke se kao zaslađivač već vekovima koristi u Paragvaju i Brazilu, a od 2011. godine, kada je Evropska agencija za bezbednost hrane odobrila njenu upotrebu, stevia je sve rasprostranjenija širom sveta. Koristi se kao dodatak hrani i piću, a pažnju privlači najpre zbog toga što nije kalorična - ima nula kalorija.

Ovaj prirodni zaslađivač je 300 puta slađi od šećera i veštačkih zaslađivača. Koristi se čak i kao terapija za dijabetes, a stručnjaci smatraju i da je efikasan u snižavanju krvnog pritiska.

Međutim, u poslednje vreme vodi se debata u vezi sa tim da li stevia može da ima i nekakve negativne efekte na zdravlje. Neke studije pokazale su da steviol, jedan od sastojaka ove biljke, povećava rizik obolevanja od raka.

Ipak, za sada nisu poznate nikakve zvanične nuspojave koje ova biljka može da izazove, ali ljudi koji su je koristili širom sveta prijavljivali su mučninu, vrtoglavicu, bol u mušićima kao neke od negativnih efekata.

S obzirom na to da još uvek nema zvaničnih rezultata u vezi sa tim da li je stevia dobra za zdravlje ili može da škodi, stručnjaci kažu da bi se za sada trebalo voditi time da, ukoliko se uzima u velikim količinama, mogla bi negativno da utiče na zdravlje.

Oni takođe naglašavaju da treba uzeti u obzir i to da ovaj prirodni zaslađivač snižava krvni pritisak, zbog čega bi ljudi koji uzimaju lekove za hipertenziju trebalo da budu posebno obazrivi.