• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Ministarstvo traži izveštaj EPS-a o havarijama

Izvor MONDO/Agencije

Radna grupa za sigurnost snabdevanja energijom i energentima Ministarstva energetike, još jednom je od JP "Elektroprivreda Srbije" zatražila kompletan izveštaj o postupanju u vanrednoj situaciji.

Izveštaj se tiče havarija na elektromreži usled vremenskih nepogoda 16. i 17. aprila.

Do sada je, navodi se u saopštenju, traženi izveštaj stigao samo iz Privrednog društva "Elektrosrbija" a ne sa nivoa celog javnog preduzeća.

Predstavnici Ministarstva su istakli da će, dodaje se, zajedno sa Radnom grupom, do kraja insistirati na utvrđivanju odgovornosti rukovodstva "Elektroprivrede Srbije" zbog svih nabrojanih nepravilnosti i da će o svemu biti obavešten premijer i Vlada Srbije.

Nadzornom odboru EPS-a sugerisano je, dodaje se, da utvrdi da li je bilo propusta u postupanju rukovodstva ovog javnog preduzeća.

Navodi se i da je Ministarstvo pohvalilo napore zaposlenih, pogotovo u PD "Elektrosrbija", na što bržem otklanjanju kvarova, a naglašeno je da su se primedbe odnosile isključivo na nedovoljnu angažovanost, zainteresovanost i lično zalaganje menadžmenta EPS-a, "a ne na vredne radnike koji su još jednom pokazali da svojim zalaganjem mogu da poprave nedovoljnu zainteresovanost poslovodstva EPS-a".

"Menadžment EPS-a ne sme da prebacuje odgovornost na privredna društva zbog loše koordinacije u ovom javnom preduzeću, koja je jedan od najvažnijih razloga zbog što je jedan deo od preko 23.000 domaćinstava koja su ostala bez struje neprihvatljvo dugo bio bez napajanja električnom energijom uoči proteklih uskršnjih praznika", zaključeno je na današnjoj sednici Radne grupe, navodi se u saopštenju.

"Izraženo je nezadovoljstvo što se kabinet generalnog direktora EPS-a ni jednog trenutka nije uključio u rešavanje nastale krize već je i izveštaj, koji je Radna grupa zatražila u subotu, dostavio krizni štab privrednog društva Elektrosrbija", ističe se.

Predstavnici Ministarstva zato, kako navode, smatraju neprihvatljivim to što se radna grupa koja je formirana u okviru EPS-a, i čiji zadatak je bio da brine o postupanju u vanrednim situacijama, imala samo jedan sastanak pre nekoliko meseci i od tada se njeni članovi nijednom nisu sastali.

"Konstatovano da je nedopustivo i to što je izostala naredba za postupanje u vanrednim situacijama na nivou EPS-a, a postavilo se i pitanje da li u ovom javnom preduzeću uopšte postoji Pravilinik za delovanje u vanrednim situacijama, koji ono mora da ima u skladu sa članovima 16. i 17. Zakona o vanrednim situacijama", poručuje se u saopštenju.

Elektroprivreda Srbije (EPS) je potom odgovorila ministarstvu.

naime, u saopštenju se navodi da će EPS dostaviti Radnoj grupi za sigurnost snabdevanja, izveštaj kojim će pokazati da je EPS efikasno i u skladu sa procedurama rešio kriznu situaciju u zapadnoj Srbiji i da optužbe Ministarstva energetike ne stoje, saopštila je danas ta kompanija.

"Nije tačno da je EPS izazvao havariju i doprineo da kupci nemaju električnu energiju, naprotiv učinjeno je sve kako bi kupci u što kraćem roku imali stabilno snabdevanje", navodi se u saopštenju.

Vanredne vremenske neprilike u zapadnom delu Srbije, sneg i obilne kiše zahvatili su 16. aprila u večernjim satima područje privrednog društva Elektrosrbija, koje je deo sistema EPS-a i već 17. aprila ujutru oformljen je Krizni štab Elektrosrbije i uvedeno stanje pripravnosti, posebno u delovima sa povećanim brojem prekida zbog naglog zahlađenja.

Dogodili su se kvarovi na niskom naponu, u trafostanicama i na dalekovodima. EPS naglašava da je na terenu danonoćno po snegu i kiši radilo više od 150 ekipa (70 iz užičkog kraja, 50 iz čačanskog i 30 pripravnih ekipa iz ogranaka privednog društva Elekstrosrbija koje nije zadesila havarija) i da je otklanjanje kvarova koordinisano sa poslovodstvom JP EPS-a.

Svim ekipama rukovodio je direktor Elektrosrbije, koji je odluke donosio u koordinaciji sa v. d. direktora JP EPS i direktorom Direkcije za distribuciju električne energije, jer je tako propisano i sadašnjim Statutom JP EPS i osnivačkim aktima privrednih društava, ističe se u saopštenju.
Ministarstvo energetike, razvoja i zaštite životne sredine uključilo se u vanrednu situaciju tek 19. aprila, kada je već u 19 časova situacija kompletno sanirana i kada su svi potrošači imali redovno snabdevanje.

Uključivanje Ministarstva energetike trećeg dana havarije nije doprinelo bržem otklanjanju kvarova, jer je EPS sopstvenim snagama i u saradnji sa Sektorom za vanredne situacije MUP Srbije sanirao havariju.

Primedba da je izveštaj dostavilo privredno društvo Elektrosrbija, a ne EPS je nelogična, jer bi Ministarstvo energetike moralo da zna da je Elektrosrbija deo EPS-a. Nije tačna ni opaska Radne grupe i Ministarstva energetike da poslovodsto EPS-a nije bilo uključeno u rešavanje krizne situacije, jer su tri člana poslovodstva EPS-a sve vreme učestovovala u radu Radne grupe za sigurno snabdevanje energijom i energentima pri Ministarstvu energetike.

U saopštenju EPS-a se navodi da nije tačna ni opaska Ministarstva energetike da zaspoleni nisu uradili remonte.

Plan održavanja za 2013. godinu u Elekrosrbiji, koja je deo sistema EPS-a prema Godišnjem programu poslovanja, realizovan je sa 100 odsto do kraja januara 2014. godine, znatno pre događaja od 16. do 20. aprila.

U prethodnom periodu su urađene i popune rezervi materijala i opreme za eventualne havarije. Plan nije realizovan sa 100 odsto do kraja decembra 2013. godine, već do kraja januara 2014. godine zato što je Godišnji program poslovanja za 2013. godinu Vlade Srbije usvojila u februaru 2013. godine, te realizacija plana i nabavka materijala nije mogla biti pokrenuta na vreme.

Prekide u napajanju električnom energijom prouzrokovao je obilan, vlažan sneg visine do 60 centimetara i potpuno je netačno da je EPS izazvao havariju kako je Ministarstvo energetike informisalo javnost.

Glavni uzrok prekida bio je sneg koji se hvatao za provodnike i opremu i zbog velike težine izazivao prekide provodnika i lomljenje stubova. Sneg je lomio i ogromna stabla koja su padajući na elektroenergetsku mrežu izazivala prekide. Takođe, vodene bujice su aktivirale klizišta koja su sa sobom povukle deo terena što je dovelo do pada stubova elektroenergetske mreže, kao i pad ogromnih stabala na mrežu.

Nije tačno ni da nije bilo koordinacije između privrednih društava i poslovodstva EPS-a, koordinacija i komunikacija između poslovodstva JP EPS-a i Elektrosrbije bila je svakodnevna i sve akcije su koordinirane, navedeno je u saopštenju.

Distributivni dispečerski centar Elektrosrbije dostavljao je poslovodstvu JP EPS propisane dnevne, nedeljne i mesečne izveštaje o pogonskim događajima, a u vanrednim okolnostima izveštaji su dostavljani i češće u toku dana po nastupanju promena. Redovni sastanci Direkcije za distribuciju JP EPS i svih PD održavaju se mesečno i na njima se raspravlja aktuelna problematika.

Ne stoji ni primedba da nije bilo redovnih aktivnosti, kao što je uklanjanje drveća i granja u blizini dalekovoda. Rastinje ispod vodova se redovno seče, tako da uvek bude obezbeđen sigurnosni razmak, što je sečom rastinja tokom 2013. godine i obezbeđeno.

U Planu održavanja za 2013. godinu u Elektrosrbiji posebna pažnja je posvećena seči granja i prosecanju koridora nadzemnih vodova 10(20) kV i 0,4 kV. Plan je uspešno realizovan, jer je seča rastinja obavljena na 2.386 kilometara koridora vodova 10(20) kV ili 0,3 odsto više od plana i na 3.203 kilometara koridora vodova 0,4 kV ili skoro 99 odsto od plana. Seča rastinja i prosecanje koridora nadzemnih vodova obavlja se se u skladu sa članom 139. Zakona o energetici i članom 28. Pravilnika o tehničkim normativima za pogon i održavanje elektroenergetskih postrojenja i vodova u propisanim rokovima.

Navedeno je da nije tačna ni konstatacija da, iako je Godišnji plan poslovanja EPS usvojen 7. marta, javne nabavke ni do danas nisu pokrenute, a da posledice takvog ponašanja snose potrošači, jer je PD Elektrosrbija odmah po saglasnosti Vlade Srbije i uz saglasnost Direkcije za upravljanje i kontrolu nabavki JP EPS-a, donelo Odluku o usvajanju plana nabavki.

Plan nabavki u elektronskom obliku je dostavljen Upravi za javne nabavke i Državnoj revizorskoj instituciji u zakonski predviđenom roku i to 21. marta, a Elektrosrbija je odmah pokrenula postupke javnih nabavki za strateški materijal za održavanje mreže niskog napona i vodova 10(20) kV i to već od 25. marta.

Tagovi

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

special image