• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

EPS: Pozadina napada urušavanje kompanije

Izvor mondo.rs

Nastavlja se rat saopštenjima Ministarstva energetike i EPS. Ta kompanija danas odbacuje optužbe Ministarstva vezane za rad termoelektrane Kostolac.

"Elektroprivreda Srbije" je i ovog puta prinuđena da odbaci navode Ministarstva energetike, razvoja i zaštite životne sredine, jer posle optužbe da je EPS izazvao vremenske nepogode i prouzrokovao havarije u distributivnom sistemu u zapadnoj Srbiji, Ministarstvo energetike sada optužuje EPS da je direktno izazvao havariju na transformatoru u termoelektrani 'Kostolac B", navodi se u saopštenju.

Dodaje se da je zabrinjavajuće što "već mesecima Ministarstvo energetike konstantno, unapred i bez čekanja na analize, bez ikakvog dokaza optužuje EPS i na taj način znatno otežava funkcionisanje najznačajnijeg sistema na otvorenom tržištu u Srbiji".

"Apsolutna je neistina da je EPS neosiguran, jer je za svu imovinu u svim delovima sistema "Elektroprivrede Srbije" na vreme obezbeđeno osiguranje i šteta nastala na ovom transformatoru biće nadoknađena od osiguranja. Menadžment EPS-a je i pored višemesečnih problema u realizaciji javne nabavke osiguranja obezbedio da se ovakvi rizici i havarije otklone i osigurao je imovinu do okončanja postupka nabavke", ističu iz EPS.

Dodaje se da nije propust menadžmenta EPS-a što ugovor za osiguranje nije zaključen, već je višemesečna procedura, koju Ministarstvo energetike naglašava, posledica podnošenja zahteva za zaštitu prava o kojima odlučuje Republička komisija za zaštitu prava ponuđača.

"Tenderski postupak za nabavku osiguranja je u potpunosti sproveden u skladu sa Zakonom o javnim nabavkama, a Ministarstvo energetike ne bi smelo da osuđuje bilo koga bez uvida u dokumentaciju, dokaze i tendersku proceduru. Ako Ministarstvo energetike ima informacije koje mogu da ukažu na neku nezakonitost, onda treba da podnese krivične prijave, a ako ima saznanja i to ne učini, onda je saučesnik", upozoravaju iz te kompanije.

"Podsećamo da je EPS u više navrata od Ministarstva energetike tražio pomoć u rešavanju problematike javnih nabavki iznoseći pravne činjenice i posledice po sistem i poslovanje, a posebno je naglašeno u kakvoj se situaciji nalazi EPS zbog brojnih neopravdanih zahteva za zaštitu prava. Međutim, adekvatna pomoć Ministarstva energetike je izostala", navode u EPS.

Ističe se i da se havarije dešavaju u svim proizvodnim sistemima i kvarovi ovog tipa nisu neuobičajeni i ne mogu da se predvide. Uzrok kvara u transformatoru, koji je bio redovno održavan i pregledan i kod kojeg ništa nije ukazivalo na bilo kakav poremećaj, biće utvrđen radom Komisije na nivou privrednog društva "Termoelektrane-kopovi Kostolac" i Stručnog tima JP EPS, koji su formirani odmah po izbijanju akcidenta.

"Nije tačna tvrdnja da je kvarom transformatora u termoelektrani "Kostolac B" ugrožen javni interes i javno snabdevanje i nedopustivno je da Ministarstvo energetike ovakvim izjavama diže paniku u javnosti. EPS ima dovoljno proizvodnih kapaciteta da ispad ovog transformatora ne osete ni građani ni privreda i nijednog trenutka nije dovedena u pitanje sigurnost snabdevanja električnom energijom u Srbiji", dodaje se u saopštenju.

EPS, kako je navedeno, želi da se uključe i Ministarstvo unutrašnjih poslova i BIA "da se detaljno ispita kako je moguće da se ovoliki napadi na EPS dešavaju pred treću i finalnu fazu liberalizacije tržišta električne energije koja se očekuje u julu ove godine".

"Višemesečni napadi na EPS znak su nečije namere da sistematski uruši,Elektroprivredu Srbije" jer nekome ne odgovara najbolji istorijski ,finansijski rezultat EPS-a, rekordna proizvodnja i izvoz električne energije, kao i ogroman uspeh na liberalizovanom tržištu, gde je EPS potpuno porazio konkurenciju. Molimo Ministarstvo energetike, razvojai zaštite životne sredine da ne naseda na pritiske lobističkihgrupa koje hoće da destabilizuju EPS i pretvore ga u lak plen za privatizaciju", naglašava se u saopštenju.

Tagovi

Komentari 1

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Boba

Istina

special image