mondo.rs

Brazilski orah je zdrav, ali nemoj da navališ

Autor:

Jedni kažu pet dnevno, drugi upozoravaju da nikako ne pojedemo više od jednog. Koliko nam, zapravo, treba tog brazilskog oraha, ukoliko želimo da na taj način unesemo selen u organizam?

3
A- A A+

Brazilski orah odličan je izvor mineral, ali je zbog nekih drugih sastojaka u sebi, njegov unos ograničen.

Hajde, najpre, da pogledamo o kakvoj namirnici je reč.

Iako ga mi zovemo brazilski orah, ovaj orašasti plod raste još i u Venecueli, Boliviji, Peruu, istočnoj Kolumbiji. Vrlo je hranljiv jer u sebi sadrži dosta vitamina, najviše E i B, minerala, ali ima i nekih sastojaka koji nisu tako dobri, zbog čega stručnjaci preporučuju da ne jedete više od dva do četiri oraha dnevno.

Šta je to u njemu šti nam ne prija? Mast, pre svega. Brazilski orah sadrži mononezasićene masne kiseline i polinezasićene masne kiseline, omega-6 masne kiseline, kao i dosta zasićenih kiselina.

Takođe je bitno i koliko je svež. Prilikom kupovine obratiti pažnju na njegovu boju. Oljušten, kakav je najčešće u našim prodavnicama, trebalo bi da bude gotovo bele boje, tek pomalo žućkast. U suprotnom, ukoliko je tamniji, to znači da je na neki način tretiran prilikom vađenja iz ljuske, a samim tim i da su aflatoksin i štetni toksini koji se nalaze u ljusci ovog ploda, "prešli" na sam plod.

Osim toga, konzumacija brazilskog oraha je ograničena i zbog toga što ova namirnica u sebi sadrži i neke radioaktivne elemente, doduše u malim količinama. Te supstance posledica su sastava korenja i ishrane same biljke.

Ali, vratimo se njegovim pozitivnim stranama.

Brazilski orah sadrži kalcijum, fosfor, kalijum, magnezijum, cink, gvožđe i selen, zbog čega, osim što je dobar za kožu, ovaj orah ima i antivirusno i antikancerogeno dejstvo. Selen je inače sastojak koji se može naći u jako malom broju namirnica, zbog čega je brazilski orah gotovo dragocen plod, a takođe, u sebi sadrži i prirodna vlakna, koja dobro deluju na zdravlje celog organizma.

Zbog svih ovih dobrih sastojaka, brazilski orah jača imunitet i dobro deluje na kardiovaskularni sistem.

Dakle, brazilski orah generalno dobro deluje na organizam, ali bi ga trebalo obazrivo jesti, naročito ukoliko vodite računa o kilogramima i ne želite da se ugojite.

Dakle, da ponovimo - dva do četiri dnevno, a oni koji ga do sada nisu konzumirali, a skloni su alergijama na koštunjavo voće, neka za početak pojedu jedan i to ujutru.

Nove vesti u vezi sa zdravljem, lepotom, negom kože i kose, ishranom, odgovore lekara na pitanja naših čitalaca... pratite i na Facebook stranici MONDO Klinika.

Povezano

Sve vesti