"Zeleniš"

Peršun je najpoznatii zeleniš za koji se zna da ubija loš zadah.  Ali kao "prva pomoć" mogu poslužiti i neke druge biljke. Mentu, estragon, ruzmarin takođe možete sažvakati ili potopiti u toplu vodu i popiti kao čaj.

Jogurt

Visok nivo vodonik-sulfida u ustima jedan je od uzroka neprijatnog mirisa. Jogurt deluje tako što umanjuje nivo ove supstance i eliminiše nezdrave bakterije. Stručnjaci tvrde da je jogurt dobra prevencija protiv bolesti desni, zbog vitamina D koji sadrži.

"Hrskavo" voće i povrće

Jabuke, celer i šargarepa pospešuju lučenje pljuvačke u ustima, koja je važna za eliminisanje loših bakterija.

Đumbir

Osim što se preporučuje kao lek za stomačne tegobe, stručnjaci tvrde da je đumbir efikasan i u borbi protiv nepirjatnog zadaha. Možete napraviti sredstvo za ispiranje usta, tako što ćete komade svežeg đumbira pomešati sa limunom i toplom vodom.

Vitamin C

Bakterije koje uzorkuju neprijatan zadah "ne slažu se" sa vitaminom C, koji je važan za sprečavanje bolesti ili upale desni. Iako mnogi smatraju da su veštački dodaci ovog vitamina dovoljni, oni zapravo mogu izazvati gastrointestinalne probleme i intenzivirati neprijatan dah. Dakle, rešenje je u namirnicama koje su prirodan izvor vitamina C:pomorandže, paprika, papaja, jagode...

Zeleni čaj

Flavonoidi u zelenom čaju neutrališu neprijatan zadah i sprečavaju da se štetne bakterije zadrže u ustima.

Voda

Iako voda ne može da vam pomogne u neutralisanju neprijatnog zadaha, trebalo bi da je pijete što više, kao prevenciju, savetuju stručnjaci. Voda pospešuje proizvodnju pljuvačke, a ukoliko vam nakon obroka četkica za zube nije pri ruci, trebalo bi da makar vodom isperete ostatke hrane iz usta.

Nove savete u vezi sa zdravljem lepotom, ishranom... odgovore lekara na pitanja naših čitalaca, pratite i na Facebook stranici MONDO Klinika.