• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

NBS demantuje povećanje kamata na minus

Izvor Beta

Narodna banka Srbije (NBS) saopštila je da nisu tačne informacije u medijima juče da su kamatne stope banaka na dozvoljena i nedozvoljena prekoračenja po tekućem računu stanovništva, povećane u martu 2014.

 NBS demantuje povećanje kamata na minus Izvor: MONDO, Petar Stojanović

Narodna banka Srbije
Izvor: MONDO, Petar Stojanović
Kako se navodi, nije tačna informacija o povećanju kamata koju su pojedini mediji objavili pozivajući se na sajt NBS-a kao izvor informacija, jer su poređeni podaci o prosečnim ponderisanim kamatnim stopama i novim ili planiranim ponudama banaka za kamatne stope na prekoračenja po tekućem računu.

"Prosečne ponderisane kamatne stope izračunava NBS na osnovu iznosa prekoračenja i kamata koje joj banke dostavljaju. Ta kamata je stvarni trošak koji banka naplaćuje od klijenta i zavisi od nominalne kamatne stope koju je klijent ugovorio s bankom, ali i od metode izračunavanja i razlike učestalosti obračuna i naplate kamate koju primenjuje banka", piše u saopštenju.

Ističe se da su nakon inicijative NBS-a za opšte sniženje cena bankarskih proizvoda, banke dostavile nove i planirane ponude kamatnih stopa na prekoračenja i te nominalne kamatne stope, tek sa zaključenjem ugovora između banke i klijenta, utiču na stvarne troškove klijenta po osnovu prekoračenja i ulaze u obračun prosečnih ponderisanih kamatnih stopa.

NBS naglašava da će na svom sajtu (www.nbs.rs) nastaviti s redovnim objavljivanjem prosečnih ponderisanih kamatnih stopa na prekoračenja po tekućem računu stanovništva.

INTEZA: PONDERISANA RAČUNICA

U čemu je razlika između nominalne, efektivne i ponderisane kamatne stope objašnjavaju iz Banke Inteza. Konkretno, kako navode, prosečna ponderisana kamata kod dozvoljenog minusa se izračunava na osnovu ukupnog knjigovodstvenog stanja dozvoljenog minusa poslednjeg dana u mesecu i kamate po kojoj je obračunata kamata za određeni period.

Ova formula koja uprosečuje kamatu u odnosu na ukupne plasmane dovodi do toga da je ponder različit od nominalne kamatne stope, ističu u Intezi.

"Praktično, mi smo sredinom marta počeli da odobravamo dozvoljena prekoračenja po novim, povoljnijim uslovima, ali i dalje u ukupnom stanju preovlađuju prekoračenja sa starim uslovima, jer još nisu svi klijenti potpisali anekse ugovora i time promenili uslove", navode u Banci Inteza.

U tom smislu, kako kažu, za očekivati je da prosečna ponderisana kamatna stopa i u narednim mesecima bude na većem nivou od nominalnih i efektivnih kamata koje su trenutno aktuelne, sve dok svi postojeći ugovori ne budu aneksirani, odnosno potpisani novi ugovori sa izmenjenim uslovima.

Tagovi

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

special image