• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

"Penzija u Srbiji nije najmanja u regionu"

Izvor Beta

Prosečna penzija u Srbiji je 221,28 evra i nešto je viša od proseka većine zemalja regiona, rečeno je danas na predstavljanju istraživanja o socijalno-ekonomskom statusu penzionera u Srbiji.

Istraživanje je za Banku Inteza sproveo Ipsos Stratedžik marketing čiji je direktor, Srđan Bogosavljević, rekao da su penzije u Srbiji male, ali nisu i najmanje u regionu.

Prosečne penzije u Srbiji iznose dve trećine prosečne plate, dok su u svim zemljama regiona procentualno manje od prosečnih plata.

Prosečne penzije u Bosni i Hercegovini, Bugarskoj i Rumuniji su manje od 200 evra, dok jedino penzioneri u Hrvatskoj imaju više, u proseku 339 evra.

Bogosavljević je napomenuo da se odnos penzije prema plati u Srbiji poslednjih godina održava, uz blagi pad.

"Moglo bi se reći da odnose penzije prema plati u Srbiji poslednje tri godine stagnira, ali istovremeno i jedno i drugo postaju manji", rekao je on.

Po istrazivanju Ipsos Stratedžik marketinga, po udelu starijih od 60 godina u ukupnom broju stanovnika, Srbija je sa 24,7 odsto na nivou ostalih zemalja regiona i EU, gde je taj udeo od 20,3 do 26,4 odsto.

Srbiji ima 7,1 miliona stanovnika i oko 1,7 miliona penzionera čiji broj raste.

Bogosavljević je rekao da je problem Srbije to što ima manje zaposlenih nego penzionera. Zato su, u uslovima male zaposlenosti, penzije jedini prihod mnogih domaćinstava, i u njihovim ukupnim prihodima učestvuju sa 35,8 odsto.

Član izvršnog odbora Banke Inteza Darko Popović je rekao da banke usloge sve više prilagođavaju starijima jer raste njihov udeo u ukupnom stanovništvu.

Dok stariji u Srbiji čine 34 odsto ukupnog broja klijenta banaka, taj procenat u zemljama regiona je od 23 do 38 odsto.

Podsetivši da je Banka Inteza 2011. godine prva u Srbiji ponudila specijalizovane usluge za starije, Popović je rekao da to sada radi 70 odsto banka na srpskom tržištu.

Komentari 3

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

luka

Dosta vise istrazivanja od nekih agencija!!! Neka vec jednom javno objave koliko penzionera ima penziju vecu od 30000 dinara,a koliko ispod 20000 dinara tj.ispod minimalca.Razlike idu cak 1:10 pa ako ne i vece.Ajmo svi da primamo po 15000 dinara pa da drzavu izvucemo iz krize ili po 221 evro !!! pa da zaista bude realan prosek.Nama nisu potrebni statisticari koji ce samo da popupunjavaju tabelice jer mi dobro znamo kako se zivi

ljubisa

Ne znam kako racucanaju kada najveci broj penzionera nema ni 100€.Od proseka se ne zivi,neko jede meso a neko hleb a u proseku svi meso sa hlebom...zalosno....

Ulicni hodac

Vidim da je pocela kampanja za smanjivanje penzija!

special image