Dijete koje podrazumevaju unošenje namirnica bez glutena sve su popularnije. Stručnjaci tvrde da gluten nikako ne bi trebalo izbacivati iz ishrane jer bi to moglo da naškodi zdravlju.
Sa druge strane, na primer, hleb koji u sebi ne sadrži ovu vrstu proteina može da ima do 30 kalorija više od "običnog" hleba, odnosno onog koji sadrži gluten. "Takođe, neke bezglutenske namirnice sadrže u sebi dosta šećera", tvrdi gastroenterolog dr Keli Tompsen.
Dakle, oni koji smatraju da je dovoljno izbaciti gluten iz ishrane i skinuti višak kilograma, varaju se. Potrebno je obratiti pažnju na deklaraciju na pakovanjima hrane koju kupujete, kako biste proverili da, iako je bez glutena, ne sadrži previše šećera ili nekih masti.
Oni koji pokušavaju da pomoću raznih dijeta smršaju, vrlo često smatraju da je dovoljno izbaciti jednu vrstu namirnice ili sastojaka hrane, da bi se postigao cilj. Međutim, nutricionista Kirkpatrik tvrdi da to nije baš najsrećnije rešenje. "Neke bezglutenske namirnice su užasne, kao što su to i neke koje svrstavamo u vegetarijanske. Setite se - pomfrit ne sadrži gluten i to je vegetarijanska namirnica, ali opet nije zdrava", kaže Kristen Kirkpatrik.
Dr Keli Tompsen kaže da se često susreće sa ljudima koji žele da smanje unos glutena ili ga potpuno izbace iz svoje ishrane, ali ona tvrdi da je to potpuno beskorisno, osim za one kojima je dijagnostifikovana celijakija.
"Jednostavno, gluten nije štetan kao što se često smatra", kaže Tompsen. Ona tvrdi da ova vrsta proteina nema nekakvih pozitivnih uticaja na zdravlje, ali da namirnice koje sadrže gluten, kao što su integralne žitarice, u sebi imaju dosta prirodnih vlakana, vitamina B, cinka i gvožđa. Dakle, s obzirom na to da hrana koja sadrži gluten, pored toga ima i brojnih drugih sastojaka koji su važni za zdravlje, izbacivanje glutenskih namirnica bi zapravo moglo negativno da utiče na zdravlje.
Stručnjaci naglašavaju da postoje ljudi koji jednostavno ne mogu da jedu hranu koja sadrži ovu vrstu proteina, ali to su uglavnom oni kojima je dijagnostifikovana celijakija. Kod ljudi koji imaju celijakiju, gluten oštećuje male izbočine na crevima i onemogućava im da apsorbuju nutrijente iz hrane.
Takođe, postoje i oni čiji je organizam netolerantan na ovu vrstu proteina. Simptomi koji bi mogli da ukazuju na ovu alergiju su oticanje usana, otežano disanje ili dijareja nakon unošenja namirnica sa glutenom. Dr Tompsen ipak naglašava da nikako ne bi trebalo, iz bilo kog razloga, izbacivati gluten iz ishrane pre nego što se osoba konsultuje sa lekarima.
Na kraju, dr Keli Tompsen naglašava da ljudi često odlučuju da izbace gluten iz svog režima ishrane, zbog toga što se smatra da ova vrsta proteina povećava rizik od raka, što, prema njenim rečima, nije tačno.
Nove vesti u vezi sa zdravljem, lekovima, lepotom, ishranom... odgovore lekara na pitanja naših čitalaca, pratite i na Facebook stranici MONDO Klinika.