• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

BDP Srbije manji zbog niže zaposlenosti žena

Izvor Beta

Podizanje nivoa zaposlenosti žena na nivo zaposlenosti muškaraca povećalo bi za 16 odsto bruto domaći proizvod (BDP) Srbije, izjavio je danas šef Kancelarije Svetske banke u Srbiji Toni Verheijen.

Na konferenciji Međunarodne finansijske korporacije (IFC), članice grupe Svetske banke, Verheijen je rekao da veća zaposlenost žena na bolji poslovima ne samo da stvara uslove za poboljšanje njihovog ekonomskog položaja već je ključna za privredni razvoj.

"Inicijalne procene pokazuju da je na Zapadnom Balkanu prosečni gubitak BDP po stanovniku oko 18 odsto zbog razlike u nivou zaposlenosti muškaraca i žena", rekao je Verheijen.

On je istakao da je nivo zaposlenosti žena u regionu najniži na Kosovu i da iznosi 18 odsto, dok razlika između novoa zaposlenosti muškaraca u Bosni i Hercegovini i žena u reproduktivnom periodu (25 od 49 godina) iznosi 44 procentna poena.

Verheijen je rekao da je stvaranje prilika za zapošljavanje žena starteški prioritet Svetske banke i najavio da će za mesec dana organizovati sastanak sa javnim i privatnim sektorom i predstavnicima vlasti u regionu da bi razgovarali o stvaranju bolji poslova za žene.

Regionalni menadžer IFC za Zapadni Balkan Per Kjelerhaug (Kjelerhaug) rekao je da je stopa nezaposlenosti u većem delu regiona iznad 25 odsto, ali da su žene jače pogođene padom zaposlenosti u svim državama Zapadnog Balkana.

"Stvaranje većeg broja poslovao na boljim pozicijama ne samo da poboljšava ekonomski položaj žena već i podstiče razvoj kompanija jer dobijaju pristup mnogo većem broju talentovanih osoba, što dovodi do rasta konkurentnosti", rekao je Kjelerhaug.

On je rekao da je IFC investirao 1,3 milijarde dolara u regionu, od čega je polovina invstirana u Srbiji i da je zahvaljujući ulaganjima IFC na Zapadnom Balkanu otvoreno 120.000 radnih mesta, od kojih 20 odsto za žene.

"Privatni sektor je glavni pokretač stvaranja novih i boljih radnih mesta za žene", rekao je Kjelerhaug.

Širom Zapadnog Balkana zene se suočavaju sa slabim sistemima podrškke, uključujući skupu brigu deci, ograničen pristup poslovnim mrežama i neadekvatne mogućnosti da se organizuju
porodične obaveze. Sve to ograničava mogućnosti da se žene uključe u poslovne aktivnosti i unaprede karijere, rečeno je na skupu.

Na konferenciji IFC više od 70 učesnika pozvalo je na jaču ulogu privatnog sektora u stavranju novih i boljih radnih mesta za žene na Zapadnom Balkanu i veću saradnju državnih institucija i privatnog sektora u tom pogledu.

Tagovi

Komentari 1

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

El Kritikante

Koje gluposti su ovde sve izrecene...

special image