mondo.rs

Psi uspešnije otkrivaju rak od testova

Autor:

Skoro su četiri puta veće šanse da pas "nanjuši" rak prostate nego konvencionalni testovi.

0
A- A A+

Specijalno trenirani psi u 90 odsto slučaja pravilno uočavaju rak kod pacijenta, pokazali su rezultati nedavno sprovedenog istraživanja.

Tradicionalni PSA testovi koji se koriste, sa druge strane, često daju lažno "pozitivne" rezultate - čak tri od četiri rezultata koji ukazuju na rak kasnije se ispostave kao pogrešni, a prouzrokuju veliki stres kod obolelog koji zapravo nije bolestan, kao i nepotrebne bolne terapije.

Psi su trenirani da "nanjuše" ćelije raka u urinu pacijenata.

"Uspeh koji pokazuju ovi psi je neverovatan. Godinama je ogroman novac ulagan u testove čija se pouzdanost nije značajno povećala", izjavila je Kler Gest, direktorka Cetra za obuku ovih pasa.

Iako je moć čula mirisa ovih životinja svima poznata, zvnične institucije se i dalje ustručavaju da uposle pse u laboratorijama.

Možda će se to vremenom promeniti, jer su u toku ispitivanja koja će pokazati da psi jednako uspešno mogu uočiti druge vrste kancera, poput raka bešike, jajnika i dojki.

Nove vesti u vezi sa zdravljem, lekovima, lepotom, ishranom... odgovore lekara na pitanja naših čitalaca, pratite i na Facebook stranici MONDO Klinika.

Povezano

Sve vesti