mondo.rs

Ponovo u etru: Radio amateri ulaze u Štab

Autor:

Radio amateri, čija je "veza" bila od velike pomoći prilikom evakuacije poplaveljnih naselja, od danas bi trebalo da budu deo Štaba za vanredne situacije, najavljuje Živojin Žika Petrović.

6
A- A A+

Posle bure na društvenim mrežama zbog iznenadnog "nestanka" radio amatera sa linka sa live-streamom i sumnji u zvaničnu verziju da su "ustupili vezu Gorskoj službi spasa", MONDO donosi dobru vest – radiovezisti se vraćaju i to na velika vrata.

"Po prvi put u devet decenija dugoj istoriji radioamaterizma u Srbiji postaćemo deo sistema za spasavanje jer bi trebalo da se u toku dana i formalno uključimo u rad Štab za vanredne situacije", kaže prvi čovek radio amatera Srbije Živojin Žika Petrović.

"Amateri" koji to nisu

"Mi smo amateri samo u sufiksu našeg naziva jer smo licencirani i obučeni za uspostavljanje komunikacije u svim uslovima, pa i onim najtežim koji se sada vide po Srbiji. Pa mi smo prva društvena mreža na svetu – iz Srbije pošaljemo signal na Mesec a kada se on odbije prihvati ga kolega u Australiji", kaže Petrović.

On za MONDO pojašnjava jučerašnji kontroverzni događaj oko "nestanka" radioamatera iz dela etra koji može da čuje i šira javnost.

"Tačno je da smo dali našu vezu bratskoj službi Gorskoj službi spasa. Sa njima smo proteklih pet dana blisko sarađivali kao njihov kanal komunikacije a kada se Štab za vanredne situacije premestio u zatvoreni Obrenovac, mi tamo nismo imali pristup i predali smo tu vezu GSS. Sada će se to promeniti i vratiti na staro", kaže Petrović, koji je dobio dopis iz Uprave za veze MUP-a da se ubrzano radi na njihovom uključivanju u rad Štaba.

Petrović objašnjava da radioamateri nisu "nestali iz etra" već samo sa live strima (koji i nije njihov već su ga omogućili "radioammetrima naklonjeni ljudi"), jer su njihovi uobičajeni kanali funkcionisali i u Šapcu, i na Novom Beogradu, Novom Sadu... i gdegod je bilo potrebno da budu u pripravnosti zbog poplava.

(G.M.Š.)

Povezano

Sve vesti