Kod Krupnja pukla brana, ekološka pretnja

Autor:

U rudniku "Stolice" u Kostajniku kod Krupnja pukla je brana usled čega je počelo izlivanje toksične jalovine iz odlagališta prerađene rude antimona, saopštio je Gradski štab za vanredne situaucije u Loznici.

13
A- A A+

Pokrenuta toksična masa je formirala "sivu reku" koja preti da ugrozi životnu sredinu u slivu reke Korenite koja se uliva u Jadar, a Jadar u Drinu, saopštio je Gradski štab za vanredne situacije u loznici, koji je o tome obavestio Republički štab za vanredne situacije.

O izlivanju jalovine koja preti da ugrozi rečne slivove grada Loznice iz Operativnog centra Gradskog štaba su informisali preduzeće "Farmakom" i rukovodstvo opštine Krupanj na čijoj teritoriji je došlo do ekološkog akcidenta, koji je usledio posle velike poplave i
pojave klizišta u tom kraju.

Prve informacije ukazuju da je potrebno hitno sanirati stari ili izgraditi novi kolektor otpadne vode ispod jalovine na Stolicama.

U okviru ranije započetog preventivnog delovanja na zaštiti zdravlja građana, u lozničkom kraju je ubrzana aktivnost na dezinfikovanju objekata domaćinstava zahvaćenih poplavama.

Uz pomoć ABHO jedinice Vojske Srbije taj posao je juče završen u 156 kuća u Runjanima i Klupcima, a do sada je dezinfekcija obavljena na više od dve hiljade domaćinstava.

Svi magistralni putevi su prohodni i propisno su obeležena oštećenja kolovoza.

Saobraćaj jedino još nije uspostavljen na regionalnom pravcu od Zavlake prema Tekerišu, a prema informaciji iz Stanice saobraćajne policije u Loznici nema većih zadržavanja ni na graničnim prelazima Trbušnica i Karakaj.

Povezano

Sve vesti